Тесла се враћа у Госпић

После деценију заврзлама, политичких препуцавања и лицитирања са омољубима у сврху прикупљања политичких поена, скулптура српског генија Николе Тесле, висока нешто више од три метра, која је минирана 16. фебруара 1992. године, враћа се ускоро на место злочина – на госпићки трг испред Културно-информативног центра, пишу Новости, гласило Српског народног вијећа из Хрвтске.

Посао око Теслиног повратка сасвим ће извесно до пролећа идуће године, у својој последњој години мандата, финиширати локална власт на челу с власником пивоваре, ХСП-овцем и градоначелником Госпића Карлом Старчевићем, који је с извођачем радова потписао уговор о уређењу трга изабраног за постављање статуе.

Драматична је судбина скулптуре уследила након патриотског минирања деведесетих: остаци бронзаног кипа, рад мајстора Франа Кршинића из 1956. године, завршили су у складишту Љеваонице уметнина загребачке Академије ликовних уметности, да би нови идентичан споменик 2006. био одливен у љеваоници у Београду. За ту прилику направљен је позитив у гипсу, након чега је нови споменик коначно изливен у бронзи. ‘Коначно’, тако је најављени поновни долазак Тесле у Госпић поздравио Станко Момчиловић, предсједник Вијећа српске националне мањине Личко-сењске жупаније.

-С обзиром на Теслину величину, ако негдје и прије свега треба стајати његов кип, то је Госпић. Приликом обиљежавања живота неке личности полазимо од мјеста његовог рођења, одрастања и школовања. Меморијални центар у Смиљану и панои уз аутоцесту сугерирају да је ту рођен геније. Али ми смо ваљда цијело ово вријеме троми и инертни па се повратак Тесле у Госпић понешто одужио – каже Момчиловић.

Премда је Тесла био српског порекла, сматра да не треба (пре)наглашавати ту његову припадност. Ипак, та га је припадност, и не само њега, стајала кипског живота, но очигледно и у ‘тврдом’ Госпићу дувају неки нови политички вјетрови. Јер да није било Тесле, не би било ни изменичне струје, схватили су и они најзагриженији.

У складу с тим, Теслине статуе расутесу широм света, а ова повратничка личка, слаже се и наш суговорник, тешко може штетити госпићком градоначелнику. Не би изненадило да се цела прича наставља трагом политике коју носиоци власти из ХДЗ-а заједно с политичким представницима Срба проводе комеморативним скуповима овога лета од Книна до Грубора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *