Дан кад је на стрељање одведен Сава Шумановић

На данашњи дан пре 78 година, из своје куће, на пут без повратка, одведен је наш велики сликар Сава Шумановић. Два дана касније, 30. августа био је стрељан.

Sava ŠumanovićПрема казивању Персиде Шумановић рано ујутро 28. августа 1942. године, у њихову кућу дошла су два агента у цивилу и наредила Сави Шумановићу да пође са њима. Дозволили су му да се спреми и поздрави са мајком. Одвели су га на испитивање у среско начелство где је већ било ухапшених грађана. До краја дана усташе су ухапсиле и привеле око 150 Шиђана.

Након саслушавања, малтретирања… већина ухапшених, њих 121, транспортовани су као таоци у Сремску Митровицу, у казниону где су поново саслушавани. Одатле су их рано ујутро 30. августа превезли на гробље и стрељали. Сахрањени су у заједничкој гробници на Сремскомитровачком гробљу.

Сава Шумановић је рану младост и последње године живота провео у Шиду. О дубини везе коју је уметник имао са родним крајем најбоље сведоче многобројне слике пејзажа Шида и околине које је уметник насликао. Живот, стваралаштво, коначно и смрт, заувек су нераскидиво повезали Саву Шумановића са родним крајем. Својим кратким животним и уметничким веком Сава Шумановић успео је да постане један од најзначајнијих српских уметника.

Sava Šumanović, velikan moderne iz Šida

Уз несебичну подршку породице могао се у потпуности посветити сликарству. Оставио је неизбрисив траг у српској уметности. Захваљујући мудрости и чину доброчинства Персиде Шумановић, највећи део његовог стваралаштва је сачуван и доступан јавности. Десет година након Савине смрти, 1952. године, она је Шиду поклонила 417 слика, тако је отворена Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

Poslednja decenija Šumanovića | SEEcult.orgОво подсећање на трагичан живот великог сликара на фејсбуку је управо објавила галерија „Сава Шумановић“ из Шида

Погледајте кратак инсерт из  краткометражног филма „Путеви“ Александра Петровића из 1958. године (Архива Филмске новости).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *