Тајна пет градова на споменику кенезу Михаилу

Зашто су за Београд важни Смедерево, Кладово, Ужице, Шабац и Соко? Имена ових градова су, поред имена престонице, уписана на Споменику кнезу Михаилу, који већ 139 година краси централни градски трг.

Споменик је симбол Београда, али и симбол нове Србије, земље која је изникла у јуначким ратовима за ослобођење од Османског царства. Једини коњанички споменик, извајан маестралном руком италијанског скулптора Енрика Пација, обележио је Београд као престоницу нове државе, којој ће се тек у 20. веку границе драматично мењати.

Београд, Смедерево, Кладово, Ужице, Шабац и Соко су потпуно ослобођени од вековне азијске окупације захваљујући изузетно мудрој политици Кнеза Михаила који је умео савршено да искористи тренутак у ширим односима тадашњих великих сила, и за Србију добије те важне градове.

Литографија у спомен откривања споменика, 1882.
 - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021

И без обзира на то што је нашу земљу чекала болна будућност у наредним деценијама, када је сваки нови комад ослобођене територије скупо плаћала крвљу, срце Србије остало је чврсто ослоњено на ових шест градова. Понос због њихове тешко освојене слободе је био толики да су им имена морала да буду заувек забележена пред очима свих становника.

Иначе, Србија је 1878. године на Берлинском конгресу, десет година после смрти кнеза, призната као независна и суверена држава-краљевина, док је њена територија, осим Београда, Смедерева, Кладова, Ужица, Шапца и Соко-града тада обухватила и Пирот, Врање, Зајечар, Неготин, Чачак, Ваљево, Лозницу, Лесковац, Крушевац, Прокупље… Након Берлинског конгреса добили смо не само независност, већ и Пиротски, Нишки, Топлички и Врањски округ.

Космет је у то време још увек био под Османским царством, баш као и Пријепоље, Прибој, Нови Пазар, и тако ће остати све до 1912. и протеривања Отоманске Турске са нашег дела Балкана… Срем, Банат и Бачка морали су да сачекају још скоро па пола века да Србија са Савезницима војно потпуно потуче Аусторугарску 1918. године, да би се остварио сан Кнеза Михаила о слободи за све крајеве у којима живи наш народ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *