Свој народ се брани молитвом и срцем

Ријечи ,,достојан“ које су се проломиле и одјекнуле зидинама Цетињског манастира 5. септембра, на устоличењу нашег Митрополита Јоаникија, одзвањаће у недјељу 26. септембра и планинама и горама Дурмитора, Васојевића, Епархије Будимљанско-никшићке и цијеле Црне Горе на устоличењу Владике Методија“, казао је Радију ,,Светигора“, поводом предстојећег устоличења изабраног Епископа Будимљанско-никшићког, шеф Кабинета ове Епархије протојереј Миајло Бацковић.

Отац Миајло каже да је велика радост што је наследник Митрополита Јоаникија, који је из темеља обновио Епархију Будимљанско-никшићку, на њеном Трону Владика Методије један од најдивнијих монаха и људи са којим је сваки сусрет велика радост.

“Љубављу, мудрошћу и духовношћу, коју је примио са груди блаженог спомена патријарха Павла, уз кога је, као монах, провео његове последње године, Владика Методије грли сваког човјека са којима се сретне. Уз њега сам и ја сам бољи човјек“- каже, с братском љубављу, отац Мијајло.

Шеф Кабинета Епископа Будимљанско-никшићког се осврнуо и на реакције које је, код једног дијела јавности, изазвао недавни скок падобраном Владике Методија на Капином пољу у Никшићу.

,,Нема бојазни, јер шта год да Владика Методије ради то ради професионално, па тако и тај скок падобраном, који је изазвао буру реакција и гласина које иду чак и дотле да кажу да је наш Владика учествовао у рату у Сарајеву. Ми Срби смо небески народ па је природно да се, и физички, понекад спустимо са неба“- шаљиво је казао отац Миајло, нагласивши да Владика воли спорт јер је спуштање падобраном, прије свега, спорт.

Он додаје да то што се Владика понекад спусти падобраном или што је и он сам био био у 63. падобранској бригади не значи да су њих двојица милитантни.

“Владика Методије је у току рата у Сарајеву био веома млад тако да није могао бити учесник ратних дешавања у овом граду. Истина је да је одрастао је у Сарајеву, али је истина и да се током рата вратио, заједно са родитељима и братом и сестром у своју отаџбину Црну Гору. Наш драги Владика само молитвом и срцем брани свој народ. Никада није користио оружје нити је могао бити припадник било каквих јединица које су учестовале у ратним дешавањима. На крају сви могу да израчунају колико је година Владика Методије, који је рођен 1976. године имао у вријеме рата у Сарајеву“- каже отац Миајло..

Отац Миајло један од ријетких који је био присутан 5. септембра у Цетињском манастиру на устоличењу Митрополита Јоаникија, говорио је о свом утиску овог духовног празника који је одисао радошћу и љубављу и поред свих искушења којима је наша Црква била изложена тог и претходних дана.

“Осјетили смо у дубини душе да се Патријарховим ријечи ,,Достојан“, које су се проломиле Цетињским манастиром, радују зидине ове древне Светиње, Свети Петар Цетињски, Свети Петар Други Петровић Његош, Митрополит Амфиилохије, сви наши славни преци и цијела Црна Гора.

Нас тридесетак који смо били у Цетињском манастиру, споља гледано, били смо одсјечени од остатка Црне Горе. У ствари ми смо били најслободнији. Цетињски манастир је одисао ведрином, молитвеном атмосфером, сви смо били у молитви и спремни да шта год се деси бранимо Светињу правду и истину. Када је Патријарх рекао ,,достојан“ уплашио сам се снаге одговора народа на те његове ријечи, због кога су зидине манастира одјекнуле и радосно одзвањале том великом радошћу“- каже отац Миајло.

Наш Патријарх Порфирије и Црна Гора се ,,воле јавно“ и велика је радост његов поновни долазак у Црну Гору који је друга посјета Патријарха Српског нашој земљи овог мјесеца.
“- казао је свештеник Миало Бацковић шеф Кабинета Епископа Будимљанко-никшићког.

Извор: Светогора, Слободанка Грдинић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *