Pronađen natpis „Hristos, rođen od Marije“ star 1500 godina

Arheolozi Izraelske uprave za antikvitete u selu et-Taiba u dolini Jezrael pronašli su natpis na kome piše „Hristos, rođen od Marije“ star 1.500 godina, posvećen Isusu, sinu Marije.

Grčki natpis, uklesan u kamen, potiče iz okvira ulaznih vrata iz vizantijskog perioda, kraj 5. veka. Dalja iskopavanja otkrila su dve prostorije sa mozaicima na podu sa geometrijskim dizajnom.

Prema rečima dr Lija Di-Segnija, istraživača sa Instituta za arheologiju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, koji je dešifrovao tekst, reč je o posveti koja je uklesana prilikom livenja temelja crkve. Na njemu piše: „Hristos, rođen od Marije. Ovo delo najbogobojažljivijeg i pobožnog episkopa [Teodo]sija i bednog Tomasa sazidano je od temelja. Ko god uđe neka se moli za njih”.

Prema Di-Segniju, natpis „Hristos, rođen od Marije“ imao je za cilj da zaštiti svoje čitaoce od zlih očiju i obično se koristila na početku natpisa i dokumenata tog vremena.

Teodosije, koga se u tekstu pominje kao ktitor zgrade, bio je jedan od prvih hrišćanskih episkopa. Služio je kao regionalni arhiepiskop, vrhovni verski autoritet metropole Bet Šean, kojoj je pripadao et-Taiba u dolini.

Dr Valid Atraš iz Izraelske uprave za antikvitete rekao je: „Ovo je prvi dokaz postojanja vizantijske crkve u selu et-Taiba, i dodaje se drugim nalazima koji svedoče o aktivnostima hrišćana koji su živeli u regionu“.

Izvor: Sve o arheologiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *