„Adligat“ predstavio zbirku dokumenata porodice Garašanin

Zbirka porodice Garašanin u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ obogaćena je za više stotina dokumenata, među kojima se naročito ističe 30 pisama predsednika srpske vlade Milutina Garašanina (1843-1898), pismo predsedniku SANU Stojanu Novakoviću, pisma Milenka Vesnića, kao i fotografije iz života ove značajne srpske porodice.

Celokupna zbirka sa više od 700 dokumenata, pisama i fotografija po prvi put je sada dostupna javnosti, navodi se u saopštenju „Adligata“.

„Porodica Garašanin jedna je od najvažnijih porodica moderne srpske istorije koja je Srbiji, pored slavnog Ilije Garašanina, podarila još čitav niz važnih i uglednih političara i naučnika. Njihova lična arhiva bila je rasuta i mi je, strpljivo, sakupljamo, otkupljujemo ili dobijamo na poklon deo po deo – već deset godina“, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja „Adligat“.

Značajan deo arhive Udruženju je poklonio književnik Goran Nedeljković, a arhiva do sada nije bila poznata niti dostupna javnosti.

U Zbirci porodice Garašanin može se videti jedna beleška Iliju Garašanina (1812-1874) predsednika Vlade, ustavobranitelja, tvorca „Načertanija“, jednog od najznačajnijih srpskih državnika XIX veka, kao i jedno pismo ispravljano njegovom rukom, priznanice na njegovo ime i pisma koja su njemu upućivana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *