Стужу читанке за српску децу у Хрватској

Ускоро би могле бити готове дугочекиване читанке за изборни предмет српског језика и културе по моделу Ц за српске ђаке у Хрватској. Тиме би коначно у историју и архиве отишле читанке настале пре пуне 23 године у натегнутим политичким околностима поратних односа након „Олује“. Због је било важно тек пробити лед у смислу било каквог почетка мањинског образовања, па је данас јасно да постојећи уџбеници нису адекватни и застарели су.

Како сазнајемо, нове читанке ће се 1. јула наћи у каталогу школских уџбеника за следећу школску годину, а тиме би у септембру требале бити међу ученицима. Циљ је то који спада у рубрику ‘вјеровали или не’, имајући у обзир дуг и трновит пут уџбеника кроз политику до школских клупа. Тренутно се нове читанке налазе у Министарству знаности и образовања где чекају зелено светло стручног поверенства.

С обзиром на бројне пропуштене прилике и рокове, како случајно и овог пута не би било да смо рекли ‘хоп’ прие него што смо скочили, контактирали смо упућене у овај сложени, образовни процес о којем такође засебан уџбеник може бити написан. На свим адресама затекли смо оптимизам и апсолутне гаранције да ће нове читанке на јесен стићи на своја коначна одредишта – у дечје руке. Ипак, нису све читанке за све разреде основне школе у истој фази процеса, тако да пред онима за више разреде предстоји нешто сложенији пут до реализације.

Саборска заступница српске националне мањине Драгана Јецков (СДСС) истиче да су сви уџбеници и читанке српског језика и културе за прва четири разреда, као и читанка за 5. разред готови. Упућени су у поступак вредновања у Министарство знаности и образовања. Читанка за 6. разред у графичкој је обради, а читанци за седми предстоје лектура и рецензија.

-Преостале читанке и уџбеници за више разреде требали би бити завршени до почетка идуће школске године. Одлука о доношењу курикулума за наставни предмет Српски језик и култура донесена је крајем октобра 2019. Напоменула бих да су на свим уџбеницима и читанкама у моделу Ц радиле свега две ауторице и у шест месеци од доношења Одлуке, припремиле чак 5 читанки и 4 уџбеника језика с букваром. Сада чекамо на одлуку Министарства знаности  после чега ће уџбеници бити усмерени у штампу , затим у школе  – наводи Јецков.

Сигурност да ће нове читанке стићи 1. јула у каталог уџбеника за нову школску годину, иако их месец и по дана пре тог датума стручно повјеренство још увек није службено одобрило, изражава и генерални секретар СКД Просвјете Слободан Живковић.

-Коначно, очекујемо да процес буде завршен. Испоштовали смо све задате рокове. Завршили смо захтеван потхват који је посебно био исцрпљујући за све наставнике који годинама раде по застарјелој методологији и својом креативношћу успевају одржати наставу изборног предмета српског језика и културе живом и привлачном – каже Живковић.

Насловна фотографија: Српска деца из Хрватске приликом посете Београду

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *