Стижу донације, креће обнова Удрима

Манастир Удрим код Завидовића, који је порушен у аустро-турским ратовима, већ 300 година чека на обнову. Светиња је проглашена спомеником културе и Српска православна црква на челу са миторполитом Хризостомом затржилила је од власти Федерације БиХ одобрење за њену обнову. Урађен је и идејни пројекат, и након званичног одговора надлежних чека се почетак радова.

По народном предању, манастир Удрим је задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. века. Посвећен је светом великомученику Пантелејмону. Нема много писаних трагова о манастиру, помиње се у попису из 1604. године као једини манастир на овом подручју. Пре 300 година, манастир је срушен и од тада стоји препуштен зубу времена. Протојереј и администратор манастира Удрим Зоран Живковић каже да су остали олтар, крстионица, жртвеник и праг овог здања.

Манастир је изгарђен у рашком стилу, од овдашњег ријечног разнобојног камена и седре. Држати у руци камен стар седам вијекова на овом светом мјесту вриједно је страхопоштовања и дивљења. Циљ је обновити га и вратити у службу божију. Пре почетка радова, биће обаљена археолошка икопавања манастира која ће дати јаснији историјски преглед, а овај посао поверен је музеју из Добоја.

У дијаспори се води широка акција за помоћ обнови Удрима, а једна од донација стигла је у Добој ових дана са далеке Флориде.  Проти Зорану донацију је у име донатора уручио Ненад Цвјетковић, наш земљак, који живи и ради у Норт Порту  (на слици).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *