„Оаза“ српски кандидат за Оскара

Филм „Оаза“ редитеља Ивана Икића кандидат је Србије у трци за 94. награду Америчке академије филмске уметности и науке Оскар, у категорији за најбољи међународни филм, сапштили су из Филмског центра Србије.
Одлуку је донела Комисија у саставу проф др Невена Даковић, редовни професор Теорије филма на Факултету драмских уметности Београд, Мирољуб Стојановић, филмски критичар, члан Управног одбора Филмског центра Србије, Драган Маринковић, редитељ, Синиша Бокан – професор на Академији уметности у Новом Саду, Зоран Јанковић, продуцент, Милош Спасојевић, директор фотографије и Томислав Гаврић, филмски критичар и теоретичар филма.
У образложењу комисије се наводи да је 2021. једна од најбољих година српске кинематографије када се у избору за Оскара нашло осам изузетно дистинктивних и квалитетних филмова, преноси Танјуг.
„Прича деликатне теме о љубавном троуглу атипичних јунака, младих са посебним потребама, прераста у метафору, која одјекује у свим поднебљима и временима. У том смислу, редитељски поступак одликује прецизност која се прилагођавала непредвидљивости ситуација рада са натуршчицима“, пише у образложењу комисије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *