Први лек вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција у медицини дизајнирала је први лек који ће се наћи у употреби за људе. Како ствари стоје за сада, биће употребљен за истраживања и испитивања на људима, првенствено како би се наставило машинско учење у медицинске сврхе.

На овакав експеримент и потез усудила се британска компанија Exscientia, и фармацеутска компанија Sumitomo Dainippon Pharma, из Јапана. Како су из ове две компаније прокоментарисали, лек ће бити употребљен за лечење пацијената који болују од опсесивно-компулсивних поремећаја (енг. ОЦД).

Док је код традиционалне фармацеутске индустрије потребно најмање око 5 година како би један лек био развијен, испитан, тестиран и постао доступан, код вештачке интелигенције у медицини то није случај. Наиме, АИ-ју је требало свега 12 месеци како би био спреман за коришћење, што је пет пута брже.

Управо је брзина у развоју прекретница за проналажење нових лекова, сматра професор Андреу Хопкинс, из компаније Exscientia. Он је за ББЦ изјавио да су „видели АИ за дијагностицирање болести код пацијената и за анализу добијених података, али је ово први прави корак ка откривању нових лекова“.

Он је такође навео како алгоритми пролазе милијарду одлука како би се пронашли прави молекули, и како би се изузетном прецизношћу пронашао нови лек. Као највећу предност ових алгоритама истиче то што су комплетно примењиви и за било коју другу болест.

Овај лек ће се прво наћи у тест фази у Јапану, и ако прође успешно, тестирање ће се наставити глобално. Оно што радује ширу јавност јесте што се већ ради на развоју потенцијалних лекова за лечење канцера и кардиоваскуларних обољења, и надају се да ће до краја године и ови лекови доћи до фазе тестирања.

Професор Хопкинс сматра да ће вештачка интелигенција у медицини до краја ове деценије направити огроман помак, и да ће уз њену помоћ бити произвођени сви лекови, што говори да се овом методом изузетно брзо и прецизно откривају лекови који ће помоћи пацијентима са различитим болестима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *