Млади Срби у Уједињеним нацијама

Текст: Мило Дубак

Самит младих о климатским променама Уједињених нација дао је платформу младим лидерима да покажу њихова решења и укључе се у доношење одлука на глобалном нивоу. Догађај је одржан као увод у климатски акциони самит који организује генерални секретар УН-а и Генерална скупштина Уједињених нација ове недеље.

Заступала интересе Западног Балкана: Христина Вицентић

Никол Вицентић из хуманитарне органзације 28. јун имала је част да присуствује и подели став Западног Балкана. Као лидер свог тима, Никол се обратила Лиз Роџерс, потпредседници одрживости у компанији Најк, где је дискутовала о проблемима и изазовима као и о могућностима смањења негативног утицаја на планету коришћењем кружне одеће.

Пре неколико недеља, делегација 28. јуна предвођена Филипом Филипијем и Христином Радоњић присуствовала је 68. седници Уједињених нација за цивилно друштво у Солт Лејк Ситију, Јути, где су заступали интересе српске дијаспоре. Ово је један од примарних УН догађаја где је учествовало око 5000 делегата из целог света.

Интернационални форум је окупио делегате УН-а, цивилне организације из целог света, академике, активисте, људе који утичу на јавно мњење и светске медије који су заједно на конференцији дискутовали о најбитнијим светским темама.

Хуманитарна организација 28. јун је прва хуманитарна организација са Западног Балкана која је добила специјални консултативни статус у Уједињеним нацијама, сектору за економска и социјална питања. Од процењених 10 милиона невладиних организација у свету, испод 0.0005 одсто, или укупно 4500, имају овај повлашћен статус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *