Natalijina romonda: Simbol vaskrsa Srpske vojske!

,,Natalijna ramonda“ je nacionalni simbol Republike Srbije povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
Nosi se nedelju dana uoči 11. novembra, podsetio nas je na svom fejsbuk profilu istoričar Dejan Ristić.
Фотографија корисника Suncica Radulovic,,Natalijina ramonda“ (Ramonda Nathalie) je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod. Poznata i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi baš kao što je iz pepela vaskrsla i Srpska vojska u Prvom svetskom ratu.
Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav dobio je ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji i opstaje na našim prostorima već godinama. Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 m), na kome je Srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu posvećen je 11. novembru 1918. godine kada su u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj praznik u Srbiji se proslavlja od 2012. godine, a pre toga obeležavao se na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *