Stan u koji niko nije ušao 75 godina

U Parizu je nedavno otkriven stan u koji niko nije ušao oko 75 godina. Kompletan nameštaj je ostao netaknut, kao da je juće ostavljen, osim prašine naravno. Stan je slika i prilka Pariza pre i tokom Drugog svetskog rata. Kao da vas je neko ubacio u vremensku kapsulu, a ne u stan. Međutim iznenađenje tek sledi, navodi u svom tekstu poznata fejsbuk stranica „Radioaktivni komarac“

Saznalo se da je vlasnica stana izvesna Madam de Florijan. Imala je 23 godine kada je napustila svoj stan u Parizu 1942. godine. Da bi se sklonila sa puta ratu, zaključala je svoj stan i otišla sa još nekim sugrađanima. Madam de Florijan otišla je na jug, u mirnu zonu, gde je čekala sigurnost i bezbednost. Sudbina je htela da se nikada ne vrati u svoj pariski stan.

Godine 2010. madam de Florijan je preminula u 91. godini. Kada je umrla, njeni rođaci i naslednici saznali su za stan u Parizu. Unajmili su aukcionara Olivija Šopina da zabeleži inventar vrednih stvari u napuštenom stanu. Kada je otvorio vrata, aukcionar i ceo njegov tim ostali su bez teksta. Stan je bio slika i prilika godina pre Drugog svetskog rata.

Međutim, što je još bitnije, stan je bio krcat slikama i antikvitetima. Trpezarijski deo bio je pun čaša i posuđa. Slike su bile skinute sa zidova, spremne za transport, ali kao da vlasnik nije imao dovoljno vremena. Četke, šminka i bočica parfema stajali su netaknuti. U uglu sobe pronašli su originalne lutke Mikija Mausa i Gicka.

Verovatno najinteresantnije otkriće bila je slika prelepe žene u ružičastoj haljini. Naslednici madam de Florijan dali su sliku na ispitivanje. Utvrđeno je da je žena na slici Marta de Florijan.

U početku, smatralo se da umetnik nije bio poznat i da je amater naslikao madam de Florijan. Međutim, kasnije otkriće pomoglo je istraživačima da zaključe da je sliku naslikao Đovani Boldini, italijanski slikar.

A Marta de Florijan, baba vlasnice stana, bila je veoma poznata glumica u Parizu koja je živela vrlo luksuznim životom. Kolekcija ljubavnih pisama pronađena je u stanu, a sva su bila od potencijalnih udvarača, uključujući i premijere i predsednike.Marta nije bila samo model za Đovanijeve slike. Dalji dokazi pokazali su da su njih dvoje bili ljubavnici.

Portret Marte de Florijan bio je završen 1888. godine, kada je imala 24 godine. 2010. godine slika je prodata za 2,1 miliona evra. Ostali predmeti su prodati za par stotina hiljada evra. Stan je i dalje zatvoren za širu javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *