Srpsko vino među 50 najboljih u svetu

Belo vino „grašac 2020“ vinarije Vinčić iz Šida našlo se među 50 najboljih vina u svetu za ovu godinu. Sa 97 poena dobilo je medalju Best in Show, prema oceni prestižnog londonskog magazina „Dekanter“ („Decanter“).

Ovo najviše priznanje ocenjivanja DWWA prvo je u istoriji srpskog vinarstva, a pored srpska vina dobila su još pet zlatnih medalja.

Tim povodom, vlasnik porodične vinske kuće Aleksandar Vinčić je za magazin Vino&fino izjavio da je ključ uspeha stari vinograd sa koga dolazi sirovina, da je vino dve godine odležalo u bocama i da na tržište izlazi sada, umesto u septembru kako je prvobitno bilo planirano.

Na Dekanterovom takmičenju, sva vina koja osvoje platinastu medalju prolaze još jedan krug ocenjivanja, na kome četiri kopredsednika žirija donose odluku o tome kojih će pedeset vina iz celog sveta osvojiti najviše priznanje, medalju Best in Show. Prošle godine, kopredsednik žirija i čuveni vinski pisac Endrju Džeford objasnio je značaj ove nagrade:

– Tragamo za selekcijom vina za koja verujemo da su izuzetni predstavnicii svog stila. Selekcija treba da bude i dobro balansirana, i da imamo vina sa svih strana sveta, u svim stilovima i za svačiji budžet. Ova prelepa selekcija sastavljena je tako da možemo reći kupcima da su ovo zaista najbolja od najboljih vina – naveo je Džeford.

Kako je ocenio žiri Dekantera, Vinčić Grašac 2020 je otmeno vino koje.je izuzetan predstavnik sorte:

-Navikli smo da viđamo hrvataku graševinu (čiji brojni sinonimi uključuju laški rizling, Welschriesling i italijanski rizling iako sorta nema genetsku sponu sa rizlingom) na našem takmičenju tokom poslednjih godina, ali ove godine najbolje vino od ove sorte dolazi iz Srbije, gde je njeno ime grašac. Sorta je očigledno srećna u dunavskim brdima Fruške gore, gde daje mnogo sortnog karaktera a da pritom nikada ne pada u karikaturu. Ova pažljivo stvarana verzija vina ima bledu, srebrnkasto-zlatnu boju, sa aromom u kojoj je karakteristična, blago gasovita crta sorte sasvim zauzdana, u korist aroma kruške i grožđa glaziranog medom. Na nepcu, vino je čisto, postojano, rafinirano, blago slankasto i zadimljeno, sa dobrom teksturom i sa postepenim razvojem: ovo je fine dining verzija šarmantnog narodskog vina – navele su sudije.

Već čuveni grašac kuće Vinčić prošle godine osvojio je drugo mesto na listi belih vina godine u izboru magazina Vino & Fino. Žiri je tada ocenio da je posredi veliko vino svetske klase i namenjeno dugom čuvanju. „…Više nego dostojan naslednik kultne berbe 2012…Sočno vino izuzetne strukture i dubine, sa dugom i bogatom završnicom čije je obilje dopunjeno i slankasto – mineralnim tonom”, navedeno je u obrazloženju rangiranja na našoj godišnjoj listi.

Pet vina iz Srbije ovenčalo se zlatnim medaljama: Stifler’s Mom Shiraz vinarije Erdevik, Tri Doline i SoviNoa Fume Blanc vinarije Matijašević, Mister Marselan vinarije BT, i Stella Noir vinarije Jovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *