Дијаспора у српском парламенту

Пише: Марко Лопушина

Традиционални Видовдански сабор дијаспоре одржаће се 1. и 2. јула 2023. године у здању Дома Народне скупштине у Београду. Тако ће се после 13 година српска дијаспора наћи у српском парламенту, што је и циљ наших политичких стрељења у демократију.

Амбасаде Р. Србије у свету изабрале су 250 делегара из расејања, који ће у парламенту расправљати о Закону о дијаспори и Србима у региону, који постоји али се не примењује, о Скупштини дијаспоре, која постоји али не функционише, о привреди и култури наших у свету и у матици. На дневном реду ће бити и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Организатор је Kабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором, односно министар дијаспоре Ђорђе Милићевић (СПС).

– Тема у дискусијама ће бити и подстицање инвестиција и повезивање Србије и наших људи у дијаспори. Повезивање привредника из дијаспоре и Србије ради размене искустава и подстицаја дијаспоре на улагања у Србији. Разговор о могућим подстицајима за инвестирање наших држављана који живе у иностранству у матици – каже се у саопштењу Kабинтеа министра за дијаспору..

Овако је било пре 13 година: Представници дијаспоре у Дому Народне скупштине Србије

Унапређење културног, етничког и верског идентитета наших грађана у иностранству у циљу њиховог очувања и неговања. Разговор о најбољим начинима за подршку развоја  културних делатности Срба у иностранству и медија Срба из региона. Дефинисање могућих програма представљање српске културе и уметности у иностранству. Могући начини за реализацију програма који окупљају припаднике српских заједница из дијаспоре и из региона у матичној држави са циљем упознавања националне културе, историје, уметности…

Kао и програми повезивања младих из матице и дијаспоре. Унапређење слике наше земље у иностранству преко наше дијаспоре као амбасадора културе.

Многи припадници српске дијаспоре су носиоци највиших академских звања и данас раде у успешним компанијама, престижним универзитетима и институтима. Велики потенцијал српске дијаспоре лежи у њеном стручном и професионалном знању (кноw-хоw).

Неки подаци и процене указују да око  6.000 – 8.000 наших људи у иностранствуима звање доктора наука, од којих многи раде на развоју нових технологија – укључујући генетски инжењеринг, истраживање нових материјалала, извора енергије и заштите природе.

– План Министарства за дијаспору је да у сарадњи са другим ресорним министарствима, Владом Србије, Председником Републике, организацијом „Тачка повратка“ оствари комуникацију са академском дијаспором како би се они и институције где раде мапирали, јер представљају потенцијал за развој наше науке и друштва у целини. Њихово укључивање у рад наших института и универзитета дало би прилику да се наше академске институције повежу у још више међународних пројеката, и да се обезбеди размена људи и трансфер знања.

Организатор Kабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором, односно министар дијаспоре Ђорђе Милићевић (СПС) најављују да ће на Видовданском сабору у Народној скупштини говорити Ана Брнабић, председница Владе Србије . Сабор ће усвојити Деклерацију о српској дијаспори и матици Србији. А надам се да ће и изабрати прве посланике из расејања за Народну скупштину Србије.

Из Аустрије нам долази 17 делегата, Швајцарске још толико, из Немачке највише. Учесници Видовданског сабора себи плаћају превоз из туђине до отаџбине, а Србија им обезбеђује смештај и исхрану у хотелу „Славија“ у Београду. Тако ће два пуна дана СРПСKА ДИЈАСПОРА бити у СРПСKОМ ПАРЛАМЕНТУ.

Добро дошли браћо и сестре из туђине и срећно !

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *