Srpsko kulturno veče u Rimu

U sali hotela Domus Romana u Rimu, izveden je pre nekoliko dana program „Da ja budem ja“ u organizaciji FOSDI. Održano je predavanje o školi za devojke srpske srednjevekovne vladarke Jelene Anžujske, prikazan je dugometražni dokumentarni film Arisotfan u Dnopolju o životu žena u srpskim selima u Hrvatskoj, a potom je održan i mini koncert Katarine Pejak, mlade beogradske umetnice koja je diplomirala na odseku kompozicije Univerziteta Berkli u SAD.

Na početku programa  publiku su pozdravili ambasador Republike Srbije u Rimu, Goran Aleksić i predsednica FOSDI, Nataša Milojević. Bila je prisutna brojna srpska dijaspora, domaća italijanska publika i dipomatski kor.

Posetioci su mogli da pogledaju dva izložbe fotografija, jedna o manastiru Gradac, a druga o Srpkinjama iz Like i predelima u kojima žive. Profesorka dr Svetlana Tomin održala je predavanje  o srednjevekovnoj vladarki Jeleni Anžujskoj i posebnoj školi za devojke koja je bila organizovana u ovom manastiru.

VELIKO INTERESOVANJE: Sala hotela u Rimu bila je krcata

Dugometražni dokumentarni film Arisotfan u Dnopolju (sa titlovima na italijanskom jeziku) približio je ovdašnjoj publici težak život  žena u srpskim selima u Lici,  koje posle ratova 90-tih i izbeglištva pokušavaju da u nemogućim životnim uslovima organizuju život i rad.

Održan je mini koncert Katarine Pejak, naše mlade umetnice koja je diplomirala na odseku kompozicije Univerziteta Berkli u SAD. Katarina Pejak predstavila je  nekoliko svojih kantautorskih dela uz poznate kompozicije savremenih svetskih bluz i dzez autora. Na kraju je organizovan prigodan koktel tokom kojeg je publika imala priliku da razgovara sa protagonistima programa.

Na lokalnom italijanskom Kolors radiju koji se emituje na različitim jezicima, uoči izvođenja programa upriličeno je gostovanje tokom kojeg su publici uz srpsku muziku, predstavljeni svi segmenti programa. Takođe, tokom večeri, na FB grupi Srbi u Rimu obezbeđen je direktan prenos delova programa za sve one koji nisu bili u prilici da lično prisustvuju.

U realizaciji programa osim Ambasade Republike Srbije u Rimu bilo je angažovano udruženje Italija-Srbija. Program je sufinansiran sredstvima Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *