Škola ćirilice u Salcburgu

U Salcburgu će uskoro početi sa radom Škola ćirilice, koju pripremjau naši građani i Zajednica srpskih klubova u pokrajini Salcburg uz pomoć Generalnog konzulata i Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom je u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Salcburgu, održan sastanak koji je organizovala Svetlana Stanković, generalni konzul Republike Srbije, , a na sastanak su došli pedagozi, predstavnici srpskih salcburških klubova, SPC i SPKD Prosvjete.

Ovom skupu su prethodile brojne aktivnosti oko pripreme i organizacije Škole ćirilice u Salcburgu, a kontaktirani su mnogi partneri koji mogu podržati ovu dobru i važnu ideju. Među onima koji mogu pomoći, kako je istakla Svetlana Stanković, važno mesto zauzima SPKD Prosvjeta u Austriji. Pre svega zbog višegodišnjeg uspešnog delovanja „Prosvjetine škole srpskog jezika“ u Beču, velikog iskustva Prosvjete u organizaciji i održanju projekata, pripremi programa i brojnih đaka, ali i velike želje da se takvi obrazovni programi prošire na celu Austriju i svuda gde postoji potreba za učenjem i očuvanjem srpskog jezika i pisma.

STIGLA I POMOĆ PROSVJETE: Sa sastanka u Generalnom konzulatu Srbije

Predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković posebno je zahvalio gospođi Stanković na pozivu, ali i na velikom trudu i energiji koju ona ulaže u podršku našim građanima u Salcburgu i ostalim mestima njene nadležnosti, a naročito na inicijativi i brizi za razvoj ovog projekta.

U prijateljskom i iscrpnom razgovoru Mijalković je sa prisutnima podelio iskustva u vezi sa radom, razvojem i strukturom Prosvjetine škole, a potom je gospodinu Nenadu Šulejiću, predsedniku Zajednice srpskih klubova Salcburga i gospođi Stanković predao donaciju u knjigama i radnim programima škole SPKD Prosvjete, poželevši im veliki uspeh u radu.

Nenad Šulejić se zahvalio na donaciji, ali i na saradnji i stručnoj pomoći i istakao da prijateljska saradnja Prosvjete i ZSKS već postoji, da je dobro da se na ovaj način pojačava i da se raduje da će se tako i nastaviti. Jerej Zoran Vrbaški, predstavnik SPC u Salcburgu, potvrdio je da će Crkva, kao i do sada, na svaki način pomoći i učestvovati u ovom projektu, „jer je potreba našeg naroda, a naročito dece za svojim jezikom i identitetom velika“, kako je istakao.

Prisutni pedagozi, nastavnice i učiteljice, pokazali su veliko interesovanje za učešće u projektu. Svi učesnici zajednički su zahvalili gospođi Stanković na sjajnoj organizaciji, pripremi i lepom domaćinstvu sastanka, kao i svim aktivnostima oko „Škole ćirilice“, sa dogovorom da se uskoro ponovo sretnu na svečanom početku tog projekta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *