Парастос јадовничким жртвама на Велебиту

Код Шаранове јаме на Велебиту служен је парастос и положено цвеће поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за време Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 38.000 Срба и скоро 2.000 Јевреја.

Молитвено окупљање на Велебиту 14. годину заредом организовало је Удружење „Јадовно 1941“ из Бањалуке, уз благослов Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима. Помен су служили свештеници Епархије горњокарловачке уз присутво великог броја потомака жртава усташких злочина.

Помоћник министра рада Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да рука правде није стигла идеологе и крвнике који су убијали на овим просторима и да се мора његовати култра сјећања.

–Историја неће опростити. Народ који не поштује своје жртве губи свој национални идентитет. Памћење је директно везано за наш национални опстанак. Наше институције имају обавезу да шире истину о страдању српског народа – рекао је Видаковић.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао је да је у последње време пристуна кампања којом се жели исписати нека друга и нова историја.

–То се чини извртањем истине, обесмишљавањем страдања, покушајима да се жртве прикажу злочинцима, рехабилитацијом усташких челника и поздрава којима су се поздрављали они који су се организовали и починили злочине – навео је Басташић.

Он је додао да се комплекс логора смрти данас своди на једну, Шаранову јаму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *