Српски уче кроз песму и игру

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ СЛОГЕ ИЗ ХАМИЛТОНА

Величанственим годишњим концертом Школа српског фолклора Слога из Стони Крика, поред Хамилтона у Канади обиљежила је девети рођендан. У препуној позоришној сали Средње школе у Хамилтону фолклораши Слоге извели су петнаест кореографија. Приказали су игре из Србије, Босне и са Кордуна. У целовечерњем програму учествовале су и чланице Етно групе, као и оперска пјевачица Василиса Атанацковић.

Деца су певала познате српске пјесме, мада многи од њих и не знају добро српски језик. Етно група са својом трогласним певањем подсетила је на старе и традиционалне изворне песме народа Кордуна. На крају програма, јавну похвалу за свој рад добили су уметнички руководилац и кореограф Лјубомир Лука Поповић и Борис Даић, кореографи Анастасија Велиновић, Стефан Даић и Предраг Мариновић, тренери вокала Василиса Атанацковић и Биљана Рајшић, те костимиографи Мица Навала и Ђурђица Даић.
-Презадовољан сам са свиме шту су наса деца показала публици који су већерас напунили салу. Ово је круна нашег једногодишњег рада и представља велик искорак у раду наших ансамбала. Показало се да велики труд насих ученика и бројне пробе током године нису били узалудани. Честитам свима њима као и њиховим родитељима који су нам у том смислу помогли. Остаје нам да и даље вредно и мукотрпно радимо, да задржимо садашње плесаче, али и да примимо нову децу, за што, после овако успешног концерта влада велико интересовање. То је само један од разлога што са великим оптимизмом гледам на будућност наше школе – очекује уметнички руководилац и кореограф Лјубомир Лука Поповић.
Школа српског фолклора „Слога“ основана је у октобру 2010. године заједничким напорима управе и родитеља српске заједнице из Хемилтона и околине. Од самог почетка Слога његује традиционалну игру и песму као истинске уметничке вредности српске културне башине. Једно од најмлађих фолклорних друштава на територији Онтариа, ако не и Канаде, и преузело је примат по квалитету и разноликости програма. Добро је организовано и вођено добровољним радом својих чланова.
-Ово што су наша деца показала представља врхунац онога што фолклор може да пружи. Добро се сећам наших почетака са 15 чланова прве године да би данас нарасли на 95 чланова. Када смо почели нисмо имали наше ношње које данас имамо за све кореографије. То су изузетне вредности на које сам поносна. Приметио је то и градоначелника Хамилтона, који је у честитки похвалио наш рад и пожелио нам успјех у наставку рада – рекла је Ђуржица Даић која је у овом ансамблу организатор и костинограф.
Она је најавила гостовања у Нијагари, канадском Лондону и Кичинеру, али и наградно путовање првог ансамбла у Бостон у сусједним Сједињеним Државама, а предвиђено је и дружење са српском дјецом у Монтреалу.

Текст: Илија Вујановић и Светозар Данчуо

*Праћење активности Школе српског фолклора Слога из Хамилтона део је реализације пројекта о допунским школа за српску децу у расејању који суфинасира Управа за сарадњу с дијаспором МСП Владе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *