Rasprodao bogatstvo da pomaže žedne u Africi

Neven Subotić, bivši fudbalski reprezentativac Srbije, godinama se bavi humanitarnim radom. Bivši igrač Borusije Dortmund je 2012. godine osnovao humanitarnu fondaciju koja pre svega pomaže ljudima u istočnoj Africi koji nemaju pristup vodi za piće.

Izgrađeni su brojni bunari, a on želi da promeni potpuno ovaj deo Afrike i da pomogne da ti ljudi imaju osnovne potrebe zadovoljene, piše nova.rs. Njegov humanitarni rad je poznat širom planete, a dobio je i „Zlatnu lentu“, orden koji se dodeljuje od 1926. godine.

Subotić je rođen u Banjaluci, a nosio je dres reprezentacije na 36 utakmica. Bio je član čuvene generacije koju je vodio Radomir Antić na Svetsko prvenstvo 2010. godine, a oduvek je bio nešto više od samog fudbalera.

Prodavao je automobile koje je imao i vozio se gradskim prevozom. Donirao je i u toku karijere ogroman novac.

„Voleo sam fudbal kao igru, sad me više ne zanima jer je biznis, ovi transferi su bolesni. Svih 222 miliona za Nejmara prosledio bi onima kojima su potrebni. Postoji mnogo stvari kojih sam se svesno odrekao u životu. Imao sam nekoliko automobila, kuću sa velikom baštom. Ali u jednom momentu sam shvatio da mi sve to smeta.

Da je to zabluda. Prodao sam kuću i automobile i ta sloboda mi je sjajna. Sad mi je prednost da imam što manje toga. I od tada mogu slobodno da usmerim svoje misli ka mnogo važnijim stvarima. Za vreme rata u Jugoslaviji moja porodica je izbegla u Nemačku. Sav novac koji su ovde zarađivali slali su nazad u Jugoslaviju, ljudima u oblastima razorenim ratom. Gledao sam kako to moji roditelji svakodnevno rade.

Nismo ni imali nešto previše, čak smo u poređenju s ljudima iz naše okoline imali i najmanje, ali… Nismo bili nezadovoljni, nesrećni ili nešto slično. Koreni mog zalaganja dolaze odatle“, rekao je Subotić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *