Српски литијум у споту Рио Тинта спашава Земљу

Компанија Рио Тинто, која планира да отвори рудник литијума „Јадар“ код Лознице, започела је маркетиншку кампању емитовањем спота на друштвеним мрежама, али и на једној телевизији са националном фреквенцијом. Спот Рио Тинта изазвао је подељене реакције на друштвеним мрежама.

Рио Тинто у споту под слоганом „Заједно имамо шансу да сачувамо планету“ наводи да је „у трци да заштитимо животну средину, свету потребан литијум“.

„Управо тако, зелене технологије, електрични аутомобили, чист ваздух, све то зависи од једног од најзначајнијих налазишта литијума на свету, управо овде, у Јадру, Србији“, наводи се у споту.
Потом се геолог Рио Тинта Владисав Ерић обраћа грађанима и каже „ми потпуно разумемо вашу забринутост за животну средину“.

„Студије које спроводимо ће разматрати надлежне институције и проћи ће јавну расправу у коју ће сваки грађанин имати увид“, наводи се у споту.

Подсетимо, Рио Тинто, који већ годинама истражује литијум у Србији, планира да отвори рудник и почне експлоатацију 2026. Како је саопштено из ове компаније, налазиште у Србији једно је од шест највећих на свету.
Са друге стране, велики број мештана Јадра, али и бројне еколошке организације, противе се експлоатацији литијума због опасности од загађења и забринутости за животну средину.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *