Srpska serija o „mozgovima“ dijaspore na svetskim festivalima

Dokumentarna TV serija „Svetski“ odabrana je u oštroj međunarodnoj konkurenciji u zvaničnu selekciju festivala „Raw Science 2022“ u Los Anđelesu i „China Dragon Awards“ u Šendženu.

Dokumentarna televizijska serija „Svetski“ (10 epizoda od po 30 minuta) je nastavak serijala originalnog koncepta „Odliv mozgova“, koja se bavi uspešnim ličnostima nove srpske dijaspore i promoviše cirkulaciju znanja. Svoj međunarodni put doživljava velikom čašću da bude uvrštena u zvaničnu selekciju dva prestižna međunarodna festivala „Raw Science 2022“ i „China Dragon Awards 2022“.

Deset epizoda TV serije „Svetski“ u produkciji „Šta hoćeš“ na male ekrane je dovelo devet međunarodno priznatih naučnika različitih generacija poreklom iz Srbije, koji žive i rade u inostranstvu. Oni nam u polusatnim dokumentarnim filmovima donose svoja naučna dostignuća, prenose tok savremene nauke, opisujući slikovito u paralelnom toku radnje svoje životne puteve poredeći scene na kojima su delovali.

Serija koja je snimana u ekskluzivnim prostorima instituta, univerziteta, fakulteta, kabineta, laboratorija, studija, galerija i ulica gradovi Evrope i sveta donosi atmosferu uspeha i optimizma naših ljudi, želje da se stečeno znanje, otkriće i iskustvo prenese srpskoj javnosti.

Na festivalu u Los Anđelesu gde se traže najbolje naučne filmske priče, a prijavi nekoliko hiljada takvih, izabrana je naša TV serija „Svetski“. Govori o devet naučnika različitih generacija poreklom iz Srbije, koji žive i rade u inostranstvu. Snimalo se u laboratorijama, institutima, galerijama, na fakultetima i ulicama širom sveta. Autora i reditelja Rastka Šejića posebno raduje što se priča o optimizmu i uspehu naših ljudi, razume i na drugim krajevima sveta.

„To je dokaz da smo uspeli da dostignemo određeni estetski i profesionalni nivo konkurentnosti, a mislim da je pre svega rezultat toga da smo se bavili jednom od najbolnijih tema, otvorili još serijom odliv mozgova, odlivom mozgova, ali i da smo imali sreću da pričamo sa zbilja zvezdama svetske naučne scene. Ljudima koji su odavde otišli i napravili neverovatne karijere i neverovatne uspehe i otkrića“,rekao je Rastko Šejić, reditelj serije.

Tema o „Odlivu mozgova“ rana je našeg društva, ali važna, kako kaže, posebno kada je mala produkcija pobedila konkurenciju filmova i serija sa bezgraničnim budžetima.

TV serija „Svetski“ emitovana je na specijalizovanom kanalu RTS Nauka, i to u 22 epizode, kratke forme „Svetski lekcije“. Javna dodela nagrada je 11. novembra na „Raw science 2022“ u Los Andjelesu, a 6 dana kasnije „China dragon awards 2022“ u Šendženu u Kini.

U cilju povećanja cirkulacije znanja, kao osnove za formiranje postindustrijskog društva i ekonomije, koje je zacrtano u strateškim dokumentima naše države, javnosti su predstavljene značajne ličnosti svetskog glasa: matematičar Stevo Todorčević, kvantni fizičar Časlav Brukner, slobodna umetnica Irina Karamarković, riblji veterinar Dušan Palić, informatičarka Anja Šišarica, violinista Stanko Madić, matematičar i evolucioni biolog Dušan Mišević, slikar Milenko Stevnović, marinska geofizičarka Milena Marjanović.

TV serija „Svetski“ koju je Udruženje „Šta hoćeš“ proizvelo ekskluzivno za javni servis Radio-televiziju Srbije zahvaljujući odluci uredništva da ovaj projekat podrži na javnom konkursu, do sada je emitovana nekoliko puta na specijalizovanom kanalu RTS Nauka, a premijerno emitovanje je započelo u novembru 2020. godine. Kao rezultat rada na seriji „Svetski“ javnom servisu je poklonjeno 22 epizode TV serije kratke forme „Svetski lekcije“.

Festival „Raw Scinece“ postoji već sedam godina sa sedištem Los Anđelesu, SAD, a na festival se godišnje prijavi preko 2.000 profesionalnih dela. Misija festivala je humanizacija nauke sa ciljem da obezbedi da stručnjaci, koji mišljenje zasnivaju na činjenicama, ostanu na čelu popularne kulture, tako što će slaviti najbolje naučne filmske priče na svetu.

Odaje počast lučama u oblasti nauke, tehnologije i medija, pokazujući najbolje filmove na tu temu sa cele planete. Njegovo osnivanje podržala je Nacionalna akademija nauka i „Science and Entertainment Exchange“.

TV serija „Svetski“ odabrana je u zvaničnoj konkurenciji u segmentu „Professional Series Documentary“. Iako je prvobitno predviđeno da se festival zbog pandemije kovid 19 odvija onlajn, odlučeno je da će se javna dodela nagrada odigrati 11. novembra 2022. u Los Anđelesu.

U okviru festivala biće prikazana epizoda – kratki dokumentarni film „Svetski: Dušan Mišević“.

Kineska međunarodna konferencija producenata naučno-obazovnog filmskog programa (China International Conference of Science and Education Producers CICSEP) osnovana je 2000. godine, a njen domaćin je Kinesko udruženje naučnih filmova i videa (China Science Film and Video Association – CSFVA) sa sedištem u Pekingu.

Cilj konferencije je da unapredi proizvodnju i razvoj naučnih i naučno-obrazovnih programa, CICSEP je integrativni događaj koji uključuje međunarodne nagrade u kategorijama („China Dragon Awards“), nekomercijalne projekcije, profesionalne forume, master klase i tržišne aktivnosti. „China Dragon Awards“ je sastavni deo CICSEP-a i nagrađuje izvanredne filmove i televizijske programe za javno obrazovanje na temu nauke i tehnologije iz celog sveta.

Na konferenciji i festivalu tradicionalno učestvuju najveće svetske filmske produkcije i TV kuće. CICSEP je po trinaesti put zakazan za 17. i 18. novembar 2022. godine u gradu Šendžen u Kini. Planirano je da se istovremeno održi i ceremonija dodele „China Dragon Awards“.

TV serija „Svetski“ odabrana je u kategoriji Science Documentaries, a u okviru konferencije biće prikazan kratki dokumentarni film „Svetski: Dušan Mišević“.

Autor originalnog koncepta i reditelj serije Rastko Šejić egzaltiran je uspehom serije: „Puno mi je srce jer smo kao mala produkcija uspeli da dosegnemo do tako visokih profesionalnih i estetskih standarda da uđemo u konkurenciju među hiljadama filmova i serija sa beskonačnim budžetima i mašinerijama. Smešna je činjenica da je epizoda o Dušanu Miševiću jedina na engleski prevedena i titlovana epizoda serijala i to samo zahvaljujući entuzijazmu članova ekipe, ne i razumevanju institucija.

Ideja da se poseti Šendžen ili Los Anđeles i prisustvuje festivalima je na žalost daleko od stvarnosti. No, tema je lično i generacijski važna, pa se to valjda vidi na svim krajevima sveta – ideja i duša. Još od 2018. smo na poseban način otvorili temu Odliva mozgova koje je bolna rana našeg društva, i nadam se uticali na javni diskurs. Bila je čast razgovarati i sarađivati sa našim sjajnim naučnicima i umetnicima koji su uspeli u svetu, i nadam se da će se ti razgovori nastaviti“.

Pogledajte sve epizode prvobitne serije „Odliv mozgova“ proizvedene 2018. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *