Srpska profesorka odabrana za Nobelov komitet

Posle dužeg vremena jedna ohrabrujuća priča, ali i veoma važna i lepa vest iz prosvete. Profesorka srpskog jezika i književnosti u matematičkoj gimnaziji Anđelka Petrović odabrana je da među 35 nastavnika i nastavnica iz celog svega učestvuje u konferenciji koju organizuje Nobelov komitet.

Ona je profesorka srpskog jezika i književnosti, dobitnica brojnih nagrada i stipendija u Evropi i Americi, ipak Anđelka Petrović najponosnija je na to što važi za jednu od omiljenih profesorki. Nagrade su potvrda za veliki trud i rad koji ulaže te ju je i poslednja u nizu stipendija Švedske za učešće na samitu Nobelovog komiteta posebno obradovala.

-Desila se zapravo neverovatna stvar, ja sam bila sa đacima na ekskurziji i u trenutku kada se mi nalazimo ispred crkve Santa Maria della Salute koja je nama mnogo važna zbog onoga što učimo u školi i dok se ja nerviram što je crkva i dalje pod skelama i ne može da se slika, u tom nerviranju mom je stigao mail i ja prosto nisam mogla da verujem šta sam pročitala. Tako da bilo je dosta uzbudljivo i moram priznati neočekivano, jer biti jedan od 35 nastavnika iz celog sveta stvarno nije mala stvar – priča Anđelka.

Kako kaže, ideja je da znanje koji prikupi na konferencijama i seminarima širom sveta prenese svojim kolegama u Srbiji, a to uglavnom radi putem društvenih mreža i podkasta. Sve je počelo kada je 4 meseca tokom pandemije kovida predavala srpski svim učenicima u Srbiji.

-Taj kontakt sa javnošću me je uverio da ja to izgleda umem dobro da radim i onda je odmah nakon toga počelo i prvo sam napravila YouTube kanal, a onda sam napravila Instagram profil, jer 21. vek vi ako ne postojite online, vi zapravo ne postojite. To je ono što čini mi se ogroman broj nastavnika ne želi da prihvati kao realnost. Ja razumem da nije svima prijatno da se na taj način izlažu, ali to je život koji mi živimo danas – kaže Anđelka.

Iako nije ni sanjala da će jednog dana biti profesorka u školi i raditi sa decom, neizmerno je srećna što je njena karijara krenula u tom pravcu. Ističe da sa mladim ljudima nije teško raditi, ali da je komunikacija sa njihovim roditeljima često najveći izazov.

-To je jedan posao pun ljubavi, dinamike, energije i ja nemam neki naročit problem da ih motivišem da učestvuju na mojim časovima, zato što sam silno vreme potrošila na razumevanje, učenje o dečjoj psihologiji, komunikaciji, savremenom mindsetu i sl. Tako da nastavnik je dužan, čini mi se da se stalno usavršava ukoliko želi da mu bude prijatno u učionici sa decom. Što se tiče roditelja, to je skroz drugi nivo priče – kaže Anđelka Petrović, profesorka srpskog jezika i književnosti u matematičkoj Gimnaziji.

Naša sagovornica koautorka je udžbenika za osnovnu školu, a na listi prestižnih priznanja kojima se može pohvaliti je i Fulbrajtova stipendija za nastavnike za 2023. godinu, kao i nagrada za najbolji online čas u vreme korone. Zato joj želimo da istraje u svojoj nameri i motiviše kolege širom Srbije da krenu njenim stopama.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *