Srpska pamet pred Amerikancima

Predstavnici četiri IT startapa iz Srbije predstavili su svoje IT tehnologije i rešenja pred više od 30 američkih investitora u Majamiju. Kompanije iz Srbije, koje su u okviru prvog srpskog akceleratora u SAD prošle obuku, nastaviće borbu za plasman svojih proizvoda na američkom tržištu, navodi se u saopštenju PKS, koja je zajedno sa kompanijom East hub organizovala njihovu posetu Americi.

„U narednom periodu PKS će pratiti njihov napredak i nastaviti da ih podržava i pomaže u pronalaženju pravog mesta na velikom tržištu SAD“, kaže Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS.
Srpske kompanije su, kako dodaje, tokom dve sedmice obuke zapaženo promenile način prezentacije proizvoda i prilagodile se američkom tržištu, a veliki pomak napravljen je i u razumevanju navika i funkcionisanja tržišta, potrošača i očekivanja investitora.
Prema njenim rečima, obuka je bila i prilika za kompanije da vide svoju poziciju u odnosu na konkurenciju na jednom od najrazvijenijih tržišta sveta, dok su informaciona bezbednost i neophodnost prilagođavanja IT rešenja u odnosu na ovu oblast, prepoznati kao prostor za unapređenje za srpske kompanije.
PKS će zajedno sa „Easthubom“ raditi na popularizaciji ove teme medju domaćim startap kompanijama, putem vebinara.
„Infrastrukturnu podršku u ovoj oblasti obezbediće američka kompanija PreCog Security, sa kojom ćemo u narednih mesec dana dogovoriti vidove podrške i o svemu obavestiti našu startap zajednicu“, najavila je Jovanovićeva, ocenivši da je koncept akceleratora u SAD uspešan projekat koji će se dalje razvijati.
Kompanije iz Srbije koje su prošle obuku nastaviće da plasiraju proizvode na američkom tržištu, a PKS će pratiti njihov napredak i pokušati da im pomogne u pronalaženju pravog mesta na američkom tržištu, dodaje se u saopštenju.
Živojin Sekulić, predstavnik kompanije 3DSS koja pravi softver za prepoznavanje lica, izjavio je da je njegova kompanija dobila ponudu od jedne od najvećih kompanija iz te industrije i da su pregovori u toku.
„Ukoliko sve bude prema planu, biće to neverovatan uspeh za nas“, izjavio je Sekulić, čija je kompanija, nakon konsultacija sa mentorima i radi boljeg proboja na stranom tržištu, promenila naziv u „FaceVisionTehnologies“.
Odluku da promeni naziv kompanije donela je i ekipa softvera za doziranje lekova “Naopa.Co“ koja svoj rad nastavlja pod nazivom „FamilyPill“.
„Neverovatno je koliko smo naučili za tako kratak vremenski period. Prilika koju smo dobili nemerljivo je vredna za nas u profesionalnom smislu, kao i kontakti sa ljudima koji iza sebe imaju veliko iskustvo i spremni su da ga podele sa nama“, ističe Vladimir Atanacković, predstavnik „Naopa.Co“.
„Rezultat predstavljanja američkim investitorima je formiranje kompanije u SAD i dogovor o plasmanu aplikacije na američkom tržištu, koje je, iz naše perspektive, nesaglediva mogućnost“, dodaje on.
Vuk Živković, osnivač kompanije „East hub“, kaže da je sjajno što su srpske kompanije već nakon prvog dogadjaja dobile direktne ponude.
„To nam daje satisfakciju da već u junu dovedemo nove startapove kojima ćemo omogućiti prisutnost na američkom tržištu. Srbiji ne nedostaje dobrih ideja, već prava podrška kako da se te ideje plasiraju u svet“, kaže Živković, najavljujući uskoro sledeći konkurs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *