Srpska pamet neće da se vrati!

Već decenijama veliki broj naših najboljih studenata i profesora odlazi u inostranstvo. Jedna od njih je dr Smilja Mučibabić koja je pre šest decenija doktorirala na Kembridžu. Nedavno je promovisana knjiga o njenom životu u Domu vojske u Beogradu, a jedan od učesnika skupa, bio je i dekan Biološkog fakulteta u Beogradu prof.dr Željko Tomanović, koji je za Program za dijasporu RTS-a govorio o potrebi da se naši naučnici vrate u Srbiju i međusobno povežu.

„Na žalost, mali broj njih se vraća. Zaista deo najobrazovanijih, najkvalitetnijih odlazi u inostranstvo, zauzimaju pozicije i ostaju tamo.

Postoji potreba da se naši naučnici povežu, umreže. To je inicijativa koja možda može da krene i od ministrastva i od univerziteta, pa i fakulteta. Često se iznenadimo koliko ima naših ljudi na vodećim svetskim univerzitetima, u raznim državnim administracijama…Mi imamo određene kontakte, ali trebalo bi to da bude sistematično i te ljude treba pozivati da ovde drže predavanja, da učestvuju u edukaciji. Mi kao fakultet poštujemo svoje stare profesore i veličine koje su ili studirale na našem fakultetu i delimično učestvovali u izgradnji nauke u toj bivšoj državi, i u Srbiji, naravno.

Profesorka Smiljka Mučibabić je bila đak Siniše Stankovića koji je osnivač ekologije Srbije, naš profesor. Rođena je u Mostaru, ovde je studirala, i gotovo ceo svoj vek je provela u BiH, osnivajući fakultete, ne samo biologiuju nego i prirodne fakultete širom BiH… Čak i u ratno vreme, u tim teškim danima ostala je u Sarajevu…

Promocija knjige o profesorki Mučibabić održana je u Domu vojske, a prisustvovao je rektor Univerziteta u Sarajevu, gosti iz Akademije nauka, tu su bili naši akademici, neše kolege i to je zaista bio lep događaj. Na taj način je nastavila da radi ono što je oduvek radila, a to je povezivanje naših ljudi, što je nastavila da radi i posle svoje smrti.

Promocija je, osim u Beogradu, održana i u Sarajevu pre dve godine. Ona je bila prvi dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Pedesetogodišnjica postojanja fakulteta je bila posvećena Smilji Mučibabić. Tu su bili rektori skoro svih državnih univerziteta iz BiH, njeni đaci, studenti…

Kako vratiti naše stručnjake u zemlju?

Mislim da je vredno pokušati. Mislim da je ulaganjem u naučnu, stručnu infrastrukturu ovde, pre svega u fakultete, naučne institute moguće da se jedan deo njih vrati“, rekao je prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu.

IZVOR:  RTS (http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/2979252/na-vezi-sa-naucnom-dijasporom.html)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *