Obuka za osobe sa smetnjama u razvoju

Humanitarna organizacija Dečje srce i Srednja zanatska škola u Beogradu u okviru projekta Mi radimo budućnost gradimo organizuju obuku za pomoćnike kuvara, cvećare i knjigovesce koje će omogućiti radno anagožanje osoba sa smetnjama u razvoju.

Pomenute obuke realizovaće se u okviru projekta koji je podržala Evropska unija u saradnji sa Vladom republike Srbije. Aktivnosti projekat realizovaće se u naredne dve godine i podrazumevaju procenu radnih sposobnosti osoba sa smetnjama u razvoju, prilagođavanje zanatskog programa i četvoromesečnu praktičnu obuku 60 polaznika za navedena tri zanata. Pored zanatske i stručne obuke, biće sprovedena i obuka socijalnih veština za osobe sa smetnjama u razvoju a putem onlajn platforme biće izvršena promocija za proizvode koje su napravile.

Od velikog je značaja i motivacija i pružanje podrške roditeljima osoba u procesu radnog osposobljavanja i osamostaljivanja. Problemi i brige porodica koje imaju člana sa smetnjama u razvoju nemerljive su sa bilo kojom teškoćom koju porodice sa svim zdravim članovima prevazilaze. Najveća briga roditelja čije dete ima smetnje u razvoju je pitanje kako će kada odrastu, a kada roditelji više ne budu među živima, uspeti da sastave kraj sa krajem i dostojanstveno prožive svoj životni vek.

U neka, ne tako davna vremena, kada se život većinom odvijao po manjim mestma u kojima su se susedi međusobno poznavali zajednica je preuzimala brigu o svojim ranjivim članovima. Oni su pomagali u poslovima u polju ili oko stoke, sakupljali jesenje plodove ili mesili hleb. Danas, kada savremeno društvo nameće brzi radni i životni ritam, nedostaju adekvatni načini podrške osobama sa smetnjama u razvoju. Ovo je jedan od programa koji se u našoj zemlji sprovodi sa ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica, ali i sa ciljem pružanja veće podrške od strane šire društvene zajednice.

Medijskim promocijama, okruglim stolovima i javnim manifestacijama Humanitarna organizacija Dečje srce uputiće poziv široj društvenoj zajednici na zajedničko delovanje u prihvatanju jednog od najranjivijih delova naše populacije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *