Српска деца славила Светог Саву и у Копенхагену

Са осећањима поноса што припадају српском роду и што на северу Европе у Копенхагену, престоници Краљевине Данке, могу да уче матерњи језик и ћирилицу, исповедају своју веру, чувају од заборава обичаје, традицију и славну историју својих предака, ученици Допунске школе српског језика, заједно са наставницом Ксенијом Маричић и родитељима, данас су у цркви Светог Велемученика Георгија прославили Савиндан, школску славу.

Као и увек била је то прилика да се подсети на лик и дело светитеља и просветитеља Светог Саву, утемељивача и првог архиепископа Српске православне цркве. И поред пандемије корона вируса и потешкоћа око припрема школске салве, у част великог сина српског рода деца су извела пригодан програм, а њихово славље својим присуством увеличала је њена екселенција амбасадорска Србије у Данској Јасмина Митровић Марић.

Опис није доступан.

Пре тога служена је света литургија којој су поред српских верника, како смо могли да видимо, присуствовало и више руских, који често долазе у ову српску светињу. Службу је водио отац Милан Гардовић, који је парохију СПЦ у Копенхагену преузео пре неколико месеци. Деца су потом са протом ломила салвки колач, а онда су отпевала химну Светом Сави „Ускликнимо с љубављу…“

У пригодној беседи отац Милан је поздравио амбасадроку Јасмину Матровић Марић истичући како су „као некада у време Немањића Црква и Држава били заједно и данас заједно без обзира што смо овако раздвојени физички, али духовно и телесно никада нећемо бити“.

Опис није доступан.

-Захваљујем се свима вама посебно овој дивној деци јер без њих Свети Сава никада не би био оно што јесте. Они својим устима и хвалама уздижу Господу славу и Светога Саву.Радујемо се што у нашем храму имамо и школу српског језика, јер без српског језика је питање шта би били. Свети Сава, а посебно његов отац Симеон оставио нам је у аманет шта значи српски језик. Немојмо да га заборавимо, овде видимо да деца знају свој језик што је јако важно, што значи да ћемо имати коме да оставимо веру, језик и културу  – истакао је прота Милан.

Опис није доступан.

Он је на крају уручио грамате храбрим младићима и девојкама који су на Богојављење пливали за Часни крст у Копенхагену у хладном Балтичком мору. Амбасадорка Јасмина Митровић Марић честитала је деци школску славу, а потом, надахнуто изрецитовала Здравицу  народу српском од Љубивоја Ршумовића, са знаном поруком „деца ти се рађала“.

Опис није доступан.

Деци су потом подељени пригодни пакетићи, а онда су се сви заједно послужили славском трпезом, коју су као и увек у сличном приликама, припремиле вредне руке Кола српских сестара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *