Српкиња у Америчкој академији наука и уметности

Инжењер биомедицине, проф. др Гордана Вуњак-Новаковић, изабрана је у Америчку академију наука и уметности. Ова част указана јој је после значајних открића и стварања људских ткива, која могу поправити оштећене органе, помоћи научницима да пропучавају развој болести и убрзати тестирање нових лекова.

Њена истраживања у Медицинском центру Ирвинг на Колумбија универзитету имају потенцијал да развију нове материјале и технике за узгој коштаних трансплантата за реконструкцију лица, да створе закрпе за срце које могу да поправе оштећења која настају након срчаног удара, и да побољшају начин на који се плућа опорављају за трансплантацију. Њена лабораторија такође пројектује „органе на чипу“ – минијатурна ткива и органе који опонашају људску физиологију.

Америчка академија наука и умјетности основана је 1780. године у време револуције и од тада одаје почаст појединцима који откривају нова знања или примјењују знање за решавање друштвених проблема. Гордана Вуњак-Новаковић је претходно изабран у Националну академију инжењерства (2012) и Националну медицинску академију (2014). Она је чланица Националне академије иноватора, Америчког института за медицинско и биолошко инжењерство и Америчког удружења за унапређење науке, те члан Српске академије наука и умтности и Европске академије. Докторирала је хемијски инжењеринг на Универзитету у Београду.

На Колумбија универзитету Вуњак-Новаковић је проглашена 2017. године универзитетским професором, највећом академском почашћу на овом универзитету. Ова изузетна жена ради и као професор биомедицинског инжењерства на Факултету за инжењерство и примењене науке ФУ, професор је медицинских наука на Вагелос колеџу лекара и хирурга, и директор Лабораторије за матичне ћелије Медицинског центра Ирвинг на Колумбија универзитету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *