Srbin i Slovenci za 18 minuta “ulovili” 22,5 miliona dolara

Jedna slovenačko-srpska kompanija nedavno je uspela da za svega 18 minuta prikupi 22,5 miliona dolara investicija. U pitanju je firma OriginTrail, čiji je jedan od osnivača i suvlasnik Branimir Rakić, elektroinženjer iz Beograda. U pitanju je startap koji se bavi rešavanjem različitih problema sa podacima u lancima nabavke koristeći blokčejn, tehnologiju za koju su mnogi čuli zahvaljujući bitkoinu i ostalim kriptovalutama, a u čijoj je ona osnovi.

-OriginTrail se bavi sledljivošću u lancima nabavke već preko tri godine sa važnim klijentima u industriji hrane. Blokčejn tehnologija je ponudila mogućnost da se OriginTrail razvija dalje u tom smeru zbog toga što omogućava obezbeđivanje integriteta podataka u smislu nepromenljivosti, podižući poverenje. Međutim, sama blokčejn tehnologija ne nudi kompletno rešenje za probleme poverljive razmene podataka u lancima nabavke. Zato sada razvijamo protokol koji ima za cilj da postane standard za razmenu informacija između organizacija koristeći blokčejn – kaže Branimir Rakić.

Važan datum za OriginTrail bio je 17. januar kada su uspeli da inicijalnom ponudom (ICO) tokena prikupe 22,5 miliona dolara!

-Završili smo prodaju Trace tokena 17. januara za 18 minuta nakon što je prodaja počela, i prikupili smo vrednost od 22,5 miliona dolara u eterima (kriptovaluta). Trace token je sredstvo kojim svi učesnici u ekosistemu imaju fer, tržišnu priliku da dobiju nadoknadu za svoje usluge i rad, bez centralnog autoriteta koji uređuje cene i naplaćuje usluge medijacije. Naš Trace token ima upotrebu kao podsticaj za pružanje usluga OriginTrail protokola. On je suštinski kompenzacija za procesorsku snagu i memorijski prostor učesnicima u mreži koji pružaju funkcionalnosti protokola. Na protokolu je dalje moguće praviti različite aplikacije koje koriste podatke o putevima proizvoda kroz lance nabavke kao što su aplikacije za sledljivost, optimizaciju i vidljivost u lancima, sertifikaciju, lojalti programe i slično – kaže Branimir.

Kompanija je uspešno zauzela tržište Evropske unije, a Azija se takođe kao pokazala jedno od najpogodnijih tržišta za ovakvu vrstu proizvoda. Šta je plan za dalje?

-Azijsko tržište pruža ogromne mogućnosti zato što je vrlo tehnološki svesno tržište i ima veliku potrebu za rešenjima na polju sledljivosti – tamo postoje ogromni problemi u domenu bezbednosti hrane i falsikovanja proizvoda. S obzirom na to da govorimo o globalnim lancima nabavke, to znači da se problemi prožimaju i van regionalnih granica, te planiramo da otvorimo regionalne kancelarije na ključnim tržištima širom sveta. Takođe, radimo na razvoju „Trace Alijanse“ koja predstavlja grupu kompanija, institucija, eksperata i inženjera koji će zajedno sarađivati na budućim implementacijama i razvoju rešenja.

Osim Branimira koji je iz Kruševca, suosnivači kompanije su i Tomaž Levak i Žiga Drev iz Slovenije, a počeli su zajedno da rade pre sedam godina.

-U stvari sve je počelo tako što me je Tomaž ugostio u Mariboru tokom srednjoškolske razmene 2005. godine, a druženje se nastavilo tokom fakulteta gde smo već zajedno radili na projektima u transparentnosti hrane. OriginTrail danas čini 15 članova ekipe (aktivno tražimo i nove) koji su većinom na dve lokacije: razvojni tim se nalazi u Beogradu, dok su biznis development i komunikacioni timovi u Ljubljani. Takođe imamo i projektnu kancelariju u Šangaju – kaže Branimir.

Kvalitetna pojačanja itekako su u planu.

-Da, tražimo kvalitetna pojačanja za naš tim i vidimo ih u ljudima koji žele da povuku tehnologiju napred. Nedavno smo završili inicijalnu prodaju tokena i dobili sredstva za razvoj našeg protokola. Smatram da je ovo jedinstvena prilika za developere koji žele da učestvuju u izgradnji velike decentralizovane mreže koja će biti budućnost razmene i povezivanja podataka u lancima nabavke. Obzirom da radimo na ivici nauke i tehnologije, potrebni su nam ljudi koji traže izazove u domenu kriptografije, matematike, teorije igara i softvera. Trenutno imamo šest otvorenih pozicija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *