Advokat Gaši: Tači ostaje u pritvoru!

Advokat Tom Gaši ocenjuje da je neobjašnjivo da Specijalno tužilaštvo u Hagu u toku suđenja prikuplja dokazni materijal, koji je trebalo da bude pripremljen još kada je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih. Gaši je za Kosovo Onlajn istakao da, iako je to nepravedno, on ne očekuje da će Tači i ostali optuženi biti pušteni iz pritvora do početka suđenja.

“Oni imaju 153 svedoka, ali su rekli da će dovesti još oko 50 svedoka u toku suđenja. Mislim da to nije normalno i da bi tužilaštvo u momentu kada je podignuta, a naročito kada je potvrđena optužnica, sve dokaze trebalo da podnese istovremeno. To je potrebno da bi sudija i odbrana znali koji su dokazi, a ne da u toku pripreme za glavnu raspravu sudija vrši istragu i prikuplja dokaze”, kaže Gaši u izjavi za Kosovo Onlajn.

On podseća da su advokati optuženih tražili da se suđenje prolongira, jer kako kaže neće biti lako pripremiti odbranu u ovom slučaju. Gaši dodaje da iako smatra nepravednim pritvaranje optuženih, oni neće biti pušteni na slobodu bar do početka suđenja.

“Mislim da za sada neće ukidati pritvor, najverovatnije dok ne počne suđenje, ali Tužilaštvo i odbrana znaju da su navodi optužnice veoma ozbiljni i zbog toga je odbrana tražila 18 meseci za pripremu odbrane”, objašnjava Gaši.

On se osvrnuo i na odbranu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, ističući da je očekivano da visoke državne funkcionere zastupaju najbolji advokati.

“U Specijalnom sudu sve je specijalno, i sudije i tužioci i na tom nivou moraju biti i advokati pošto se radi o veoma ozbiljnoj optužnici, radi se o suđenju koje će trajati više godina i normalno je da optuženi traže najbolje advokate koji će uspeti da pripreme odbranu u korist svojih klijenata”, kaže Gaši.

Prema rečima advokata Gašija, nakon potvrđivanja dosadašnjih optužnica moguće je i verovatno da će ih biti još, ističući da ni pretendent za poziciju novog predsednika Kosova Ramuš Haradinaj nije isključen iz ovog procesa.

“Ne samo on, već niko ne može da zna da li će biti optužen ili ne, to zavisi od Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. Iako je Haradinaj ispitan u svojstvu osumnjičenog, on je dao neke izjave da nema šanse da bude optužen, ali dok tužilaštvo ne donese odluku, to ne možemo znati”, zaključuje Gaši.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *