Srbija vlasnik ambasade i rezidencije u Bernu

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić potpisao je pre tri dana, po ovlašćenju i nalogu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Borom Bronzom ugovor o otkupu suvlasničkog udela (15%) te bivše jugoslovenske republike nad zgradom Ambasade i rezidencije nekadašnje SFRJ u Bernu.

Time je Srbija u celosti ostvarila stopostotno vlasništvo nad zgradom u kojoj se nalaze Ambasada, Konzularno odeljenje i rezidencija ambasadora Republike Srbije u Švajcarskoj, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ugovori o otkupu udela Republike Slovenije (14%) i Severne Makedonije (8%) potpisani su 7. odnosno 21. decembra 2021. prošle godine, dok je ugovor sa Republikom Hrvatskom (23,5%) potpisan 2. februara 2022. ove godine.

Objekat u Bernu, površine nešto veće od 1.800 m2, izgradilo je preduzeće „Energoprojekt“ 1978. godine. Kanton Bern je 2017. godine zgradu, čija je vrednost zvanično procenjena na 7.780.000 švajcarskih franaka, uvrstio u listu zaštićenih kulturnih dobara.

Zgrada Stalne misije Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi uknjižena je januara 2020. godine kao vlasništvo Republike Srbije, u skladu sa dogovorom bivših jugoslovenskih republika, a na osnovu Aneksa „B“ Sporazuma o sukcesiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *