Srbija ne treba da se plaši pobede Bajdena

Pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima i politika prema Srbiji u domaćoj javnosti poprimaju gotovo fatalističke razmere, po principu – republikanci su nam prijatelji, demokrate nam „rade o glavi“, a novinar i politički komentator Milovan Jovanović (na slici) kaže da je to jedna velika zabluda.

Jovanović, koji je, inače, pre mesec dana prognozirao Bajdenovu pobedu, kao što je pre četiri godine “pogodio” da će Donald Tramp poraziti Hilari Klinton, kaže za Tanjug da je mnogo primera iz srpsko-američkih odnosa koji dovode u pitanje taj uvreženi stav da republikanci Srbe vole i poštuju, a demokrate mrze i preziru.

On u prilog tome podseća da su osnivači albansko-američkog lobija u SAD upravo dvojica ultrarepublikanaca, Džozef Diogardi i Robert Bob Dol. Diogardi je 1989. osnovao Albansko-američku građansku ligu, čiji je simbol mapa velike Albanije.

“Još mnogo drugih uticajnih republikanaca, poput kongresmena, senatora, ljudi iz administracije, vojnog i bezbednosnog sektora nije imalo sluha i razumevanja za Srbe i Srbiju”, kaže Jovanović.

On na taj spisak stavlja i druge uticajne republikance, poput Kondolize Rajs, Džona Mekkejna, Dika Čejnija, Kolina Pauela, Njuta Gingriča, Mita Romnija, itd, itd..

Jovanović kaže da isto tako u Srbiji ne treba da se plaše pobede Džozefa Bajdena. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je, kako navodi, da izgradi dobre lične odnose i sa demokratama i sa republikancima, što je izuzetno važno za jednu malu zemlju.

“Interesi Srbije u svakom slučaju ne bi smeli da budu u koliziji sa interesima najmoćnije zemlje sveta. Cena takve politike je preskupa”, kaže Jovanović i podseća da smo to osetili na sopstvenoj koži 90-ih godina.

Predsednik Srbije je Vašingtonskim sporazumom uspeo da obnovi partnerstvo sa SAD, a to, smatra Jovanović, znaju da cene i republikanci i demokrate.

On je istakao da je za SAD Srbija postala najvažnija zemlja u ovom delu Evrope, a njen predsednik najuticajnija i najjača politička ličnost regiona, zbog čega je neophodno nastaviti sa unapređivanjem odnosa sa SAD bez obzira na to ko je stanar Bele kuće..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *