„Случај куне“ тресе Данску

У Данској се води прави рат на друштвеним мрежама после одлуке Владе на челу Мете Фредериксен, којом се даје налог за убијање 17 милиона куна на 1.100 фарми широм ове земље због мутације коронавируса са ове животиње на људе. Евидентан је страх код људи, али и огорчење произвођача скупоценог крзна од нерца и узгајивача, који су преко ноћи остали без средстава за живот.

Испоставило се да владина драконска мера нема упориште у данским прописима па је брже-боље припремљен закон који би у уторак треба да се нађе пред посланицима. Угледни БТ пише да је министар за храну, пољопривреду и рибарство Могенс Јенсен у данас контактирао политичке странке да би их обавестио да нема законског овлашћења да се упада у закључане фарме куна изван Северног Јутланда, који је готово херметички затворен, а животиње већ уништене.

О овом случају који потреса Данску опширно се баве сви медији, међу којима је и Јиланд Пост, који преноси речи неколико политичара деснице. Они су се огласили на друштвеним мрежама оштро критикујући поступање власти. Председавајући ДФ-а Кристиан Тулесен Дал пише на Твитеру да ће влада у уторак хитно размотрити промену закона.

„Али време је да Фолкетинг каже стани. Са стварима се мора поступати другачије – више људи мора бити укључено у одлуке, а породице погођене интервенцијом морају се правилно третирати! “, написао је он.

Његов колега из странке Петер Скаруп пише да се владина самовоља мора хитно зауставити.

„Изабрани смо за законодавце и инсистираћемо на томе да се гласачи поштују кроз нормалан и правилан законодавни рад“, пише Скаруп.

Лидер странке Либерални савез Алекс Ваноплаг на Твиттеру је био посебно оштар:

„Једноставно је потпуно сулудо да влада покреће убиство свих куна у Данској, а онда само неколико дана касније открива да уопште нема законска овлашћења за то. Сада морамо инсистирати на владавини закона “.
Конзервативац Расмус Јарлов такође је коментарисао владине планове.

„Влада је данас послала писмо Фолкетингу наводећи да нису овлашћени да захтевају да се животиње ван заражених подручја убију према важећем законодавству. У супротности са оним што је саопштено. Да ли узгајивачи то уопште знају? “, пита се он.

Влада је 4. новембра одлучила да се сви куне у Данској убију.. То се догодило на основу процене ризика данских здравствених власти, након што је пронађена мутација коронавируса. Страхује се да би мутација могла утицати на ефекат вакцине против корнавируса, али и на ширење заразе не само у Данској.

Првобитно је било саопштено да је регистровано 214 таквих случајева, сада се међутим наводи број дванаест људи заражених мутираним коронавирусом.

„Суочени смо са једном од највећих здравствених криза које је свет икада доживео. Влада и ја смо болно свесни шта ово значи за све данске узгајиваче минкова који ће ускоро изгубити средства за живот, њихово животно дело. Али исправно је то учинити у ситуацији када је вакцина, која је тренутно светлост на крају врло мрачног тунела, у опасности “, рекао је министар за храну, пољопривреду и рибарство Могенс Јенсен, када је влада донела одлуку.

Чак и пре него што је извештај изашао Либерална странка је тражила да министар здравља Магнус Хеуницке уз консултације разјасни шта је тачно основа за убијање свих куна.

Уочи састанка Фолкетинга у уторак, председник групе Либералне странке Карстен Лаурицен каже да је „дубоко изненађен“ што влада није имала контролу над законом пре него што су донели „тако насилну и далекосежну одлуку“.

У Данској постоји више од 1.100 фарми куна на којима ради више од 2.600 људи, а од извоза скупоцене коже прошле године зарађено је око 5 милијарди круна (скоро 700.000 евра).

Насловна фотографија: Убијање куна у централним Јутлaнду/фотографија: Бо Амструп /Ритзау Сцанпик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *