Подвиг руског пилота: Авион спустио на кукурузно поље!

Резултат слика за damir jusupov
Пилот-херој: Дамир Јусупов

Капетан Дамир Јусупов и други пилот Георгиј Мурзин направили су подвиг раван дивљења када су без већих и трагичних последица успели да спусте авион „ербас A321“ на кукурузно поље поред аеродрома Жуковски у Москви. Свих 226 путника и седам чланова посаде преживели су овај удес, 74 особе, међу којима је и 19-торо деце је задобило лакше повреде, а само је једна жена са тежим повредама али ван животне опасности, задржана у болници.

Авион компаније „Урал ерлајнс“ полетео је са московског аеродрома за Симферопољ на Криму, али је убрзо, како је саопштено, налетео на јато галебова збот чега је дошло до квара на мототу. Храбри капетан Јусупов и његов колега због тога су одлучили да авион ручно спусте у оближње кукурузиште са увученим точковима, али са пуним резервоаром керозина. Мимо летачке логике и уобичајне процедуре авион је срећно приземљен, након чега је уследила хитна евакуација.

Сви путници су успешно напустили авион кроз излазе за случај опасности. Пилоти и чланови посаде који су помагали путницима на крају су добили аплауз и похвале од потресених путника. Возила хитне помоћи су брзо пристигла, а путници су пешице кренули кроз кукурузе.

Резултат слика за авион спустио у кукурузно поље„Слетање је било врло незгодно али се авион није забио носом у земљу. Треба одати признање пилотима јер су максимално ублажили спуштање у оваквим условима“, рекао је новинарима један путник на аеродрому Жуковски.

Капетана Дамира Јусупова и његовог другог пилота Георгија Мурзина путници величају као хероје, а њихов подвиг са великим одушевљењем дочелан је широм Русије.

Директор Руске агенције за ваздушни саобраћај „Росавијација“ Александар Нерадко изјавио је да је одлука о слетању авиона у поље била апсолутно исправна, а да је посада деловала храбро и професионално, као и да су заслужили највиша државна одликовања.

Резултат слика за авион спустио у кукурузно поље„Посада је донела једину исправну одлуку у таквој ситуацији — да слети испред, на кукурузно поље. Слетање је извршено на удаљености од око пет километара од писте“, рекао је он. Нерадко је такође додао да нема разлога за проверу авио-компаније.

Према речима путнице Ирине Усачеве, која се налазила у авиону „ербас А321“, све се десило у неколико минута.

„Приликом полетања зачуо се чудан звук, а у авиону је неколико пута нестајало светла. Почели смо нагло да падамо, а пилот је слетео у кукурузно поље. Хитна помоћ и ватрогасци су убрзо дошли, неколико њих је одвезено у болницу“, испричала је она.

Путници су такође истакли да су избегнуте трагичне последице принудног слетања захваљујући професионализму пилота.

Резултат слика за пилоти који су спустили авион у кукурузно поље„Седела сам у петом реду. Путници су убрзо схватили да ће доћи до принудног слетања. Авион се спуштао постепено и колико могу да закључим, нико није задобио озбиљне повреде. Након што је авион слетео, сви су аплаудирали пилоту“, рекла је путница Светлана Бабина.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, 74 особе су затражиле медицинску помоћ након принудног слетања авиона, а међу њима је деветнаесторо деце.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је пилоте авиона „ербас А321“ — херојима.

„Путници и посада су преживели. Желимо брз опоравак повређенима и честитамо пилотима-херојима, који су спасили животе људи и спустили авион“, изјавио је Песков.

Занимљиво је да је 41-годишњи Јусупов почео своју пилотску каријеру са 33 године, а пре него што је одлучио да реализује свој животни сан радио је као правник у општини града Сизрања (750 км од Москве).

Интернет издање Meduza цитира неименованог Јусуповљевог колегу који је изјавио да квалитетно слетање сведочи о томе да је пилот највероватније „на симулаторима увежбавао сличне ситуације тако да је све извео аутоматски“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *