Србија је победила, а ви то не примећујете!

Женска одбојкашка репрезентација Србије постала је прошле недеље првак света, а отвореним писмом на друштвеним мрежама огласио се и италијански писац Маурицио Монте. Књижевник који живи у марини у Саленту у Пуљи на оригиналан начин „запушио је уста“ свима који Србију сматрају „малом, прљавом и лошом“. И није их штедео, а о Србији је писао са поштовањем. 
Ево шта је Маурицио поручио својим сународницима, али и свету у писму које је пустио на свој фејсбук профил, а превео са италијанског књижевник и преводилац Драган Мраовић:

„Србија је победила, нација која је отприлике четири пута мања од Италије. Србија је победила, а има само осам милиона становника (много мање од Ломбардије). Србија је победила, нација са нижим БДП-ом него сиромашна јужна Италија. Србија је победила, мала, прљава и лоша.Србија је победила, „олош народ“ који никада не спушта главу. Србија је победила, без великих

Mauricio Monte
ЛЕКЦИЈА СУНАРОДНИЦИМА, АЛИ И СВЕТУ: Маурицио Монте

банака и осигурања. Србија је победила, којој не знате ни географски положај. Србија је победила, „ултранационалистичка и ратоборна“. Србија је победила, која још сакупља крхотине рата који се никада није заиста завршио. Србија је победила, а ваши вољени новинари објављују плачљиве чланке о побеђенима, али без икаквих похвала победницима. Србија је победила, чак и за вас који не знају Иву Андрића. Србија је победила, она који је пре месец дана такође победила и вашу мушку екипу.
Србија је победила, која није „циганска“ нација када вашим тимовима даје своје најбоље спортисте. Србија је победила играјући лоше, јер да је играла као што зна играти, ваша илузија би много мање трајала. Србија је победила, за своје синове који су деведесетих викали „миру“, а ви сте били глуви. Србија је победила, она која је пребирала рушевине и лешеве док сте гледали вести које су јој претиле. Србија је победила, она чију сте децу која су бежала од рата прихватали само зато што вам је била потребна радна снага. Србија је победила, сувише празних џепова да би заслужила вашу пажњу.
Србија је победила, она Новака Ђоковића. Србија је победила, она која не каже „разумем, господине“ диктатима Запада. Србија је победила, она чија су универзитетска деца чекала деведесетих година по три сата у реду да би имала прилику да кажу телефоном „мама… добро сам“. Србија је победила, она чије су новчанице од вечери до јутра, постајале безвредни папир. Србија је победила, она београдских дечака који су када чују сирену бежала кући у нади да бомба неће пасти на њихову зграду. Србија је победила за тебе, који не пропушташ прилику да кажеш „сви су они ултранационалисти“, а онда се љутиш када у иностранству повезују Италију са мафијом и мандолином.
Србија је победила и за вас, који мислите да оружана рука генерала Младића представља цели народ, а да Мусолинијева рука… то није. Србија је победила, она која спаја ручак са вечером. Србија је победила, оптужена да бира ултра-националистичке политичаре од стране оних који примећују да у њиховом националном тиму играју црне девојке, због чега изражавају свој расизам. Србија је победила, она која неће да трампи себе за друштвену почаст.
Србија је победила, док ви преувеличавате сребрну медаљу италијанских младих и заслужних девојака. 
Србија је победила, али, као и обично, ви то нисте приметили“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *