Срби у Немачкој од Гетеа до данас

После књига о Србима у Америци, Аустралији, Русији, Источној Европи, пред читаоцима је нова књига Марка Лопушине – „Срби у Немачкој“. Истраживања дуга скоро четири деценије, уобличена у овој књизи, поклопила су се са педесетогодишњицом од склапања споразума између Југославије и Немачке о одласку наших радника на привремени рад. А по чему је то српска заједница у Немачкој посебна?

„Због тога што је највреднија и најбогатија. Нису они само гостујући радници, гастарбајтери, како их називају Немци, већ су они тамо домаћи, доста њих је узело немачко држављанство. И као што каже мој пријатељ из Берлина Ђура Плавшић, познати градитељ и патриота, преко 300 милијарди марака вреди оно што су Срби и Југословени српског порекла за ових 50 година направили и изградили у Немачкој“, каже Лопушина.

У књизи овог врсног познаваоца нашег расејања описано је стварње српске заједнице у Немачкој, од првих цркава преко клубова до удружења и савеза. Данас тамо живи више од 400 000 Срба, међу којима је пуно научника, уметника, професора, лекара…

„У разговорима са појединцима долази до онога што је важно за данашњи тренутак, зашто људи одлазе из Србије, шта су им основне препреке тамо и када дођу шта препоручују да се ради да буде боље. Он је најбољи у оном делу где дође до конкретног појединца, какве и ви срећете у овом послу, а онда са њим направи мали или већи разговор и из њега извуче оно што је најзанимљивије за нас који смо овде, тако да га час посла осветли са неколико фарова са једне, друге, треће стране, и препуна је драгоцених података о томе каква је веза Срба и Немаца уопште, помиње лужичке Србе, поводе за исељавање који су дошли после Другог светског рата, миграције, емиграције, економске разлоге „, каже уредник Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија.

Сеоба радне снаге и стручњака траје и данас. Најважније од свега је, каже Лопушина, да су ти људи били и остали верни Србији, брину и помажу отадзбини, а примера за то је пуно.

А Марко Лопушина је већ на новом задатку, истражује српску заједницу у Турској, а издавачу је већ предао рукопис књиге „Срби у Аустрији“.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *