Срамна спомен-плоча Степинцу у Јерусалиму

SRAMNA SPOMEN-PLOČA U IZRAELU! Zurof za Kurir: Tabli Alojziju Stepincu nije mesto u Jerusalimu
Ефраим Зуроф тражиће уклањање спомен-плоче Алојзију Степинцу (Фото Бета/Огњен Стевановић)

Католичка црква злоупотребила аутономију и у срцу Јерусалима, на Путу суза, поставила меморијалну плочу Алојзију Степинцу, загребачком надбискупу за време НДХ, који није урадио ништа да спречи масовна мучења и убиства Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим усташким логорима, а по многима и сам је лично давао „духовни легитимитет“ усташким злочинима.

Спомен-плочи Алојзију Степницу није место нигде у свету, а камоли у Јерусалиму, и учинићу све што могу да она што пре буде уклоњена, изјавио је тим поводом за београдски Курир Ефраим Зуроф, шеф јерусалимског центра „Симон Визентал“.

Зуроф је истакао да је тек у пре два дана сазнао да је у Јерусалиму постављена меморијална плоча Алојзију Степинцу, јер му је неко послао фотографију.

-То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу ове недеље учинити све што је у мојој моћи да она што пре буде скинута – рекао је Зуроф.

Историчар др Милан Кољанин, сарадник Института за савремену историју, рекао је да се чуди да је спомен-плоча Степинцу постављена у Јерусалиму.

-Не знам колика је надлежност градских власти у Јерусалиму, али кад су у питању спорне историјске личности, као што је Алојзије Степинац, требало је да се обрате установи која ће дати меродавно мишљење. То је меморијална установа Јад Вашем, која истражује Холокауст над Јеврејима у Другом светском рату. Не сумњам да би њихово тумачење било да је са становишта историјске науке Степинац био неко ко је давао духовни легитимитет усташкој НДХ и њеној политици која је била, између осталог, и уништење Јевреја, поред Срба и Рома – истакао је Кољанин.

Резултат слика за данило медићДанило Медић, председник Јеврејске општине Београд, изјавио је  да је постављање спомен-плоче Алојзију Степинцу у Јерусалиму провокација Католичке цркве.

-У Јерусалиму све цркве и џамије имају своју апсолутну аутономију и не може нико да им се меша у то што они раде. Зато је то тешка зулоупотреба аутономије и провокација. Да имају имало обзира, не би то урадили. То су урадили у Јерусалиму, а после Срба, у Јасеновцу је убијено највише Јевреја. О Степинцу мислим све најгоре, јер је један од одговорних и за Холокауст и за геноцид над Србима у Другом светском рату – навео је Медић.

Резултат слика за степинац
Алејзије Степинац са Антом Павелићем
Дело загребачке надбискупије

Како пише на сајту Загребачке надбискупије, „меморијална плоча Степинцу откривена је још 27. априла ове године на улазу у капелу у Аустријском гостињцу Свете обитељи у Јерусалиму“. Спомен Степинцу у срцу Свете земље подигнут је на иницијативу Хрватске магистралне делегације, чији је заштитник био Алојзије Степинац. Повод за постављање плоче, како се наводи, било је прво ходочашће Хрватске магистралне делегације Витешког реда Светога гроба јерусалемског у Свету земљу од 23. до 30. априла 2019. Аустријски гостињац налази се на Путу суза, којим је Степинац 23. јула 1937. носио крст током Христовог пута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *