Pirotski opanak modni hit Japanki

Opanak iz Pirota, srpski gumenjak, za mnoge odavno simbol ruralnog života, kod racionalnih Japanaca a pre svega Japanki, polako ali sigurno postaje modni hit. Jezikom mladih, ono što je kod nas već decenijama „aut“ u Zemlji izlazećeg sunca sve više je „in“.

Da ova roba ima svoje kupce na Dalekom istoku govori i vest da je pirotski „Tigar“, u čijim se pogonima ova obuća proizvodi duže od osam decenija, nedavno potpisao ugovor o izvozu 10.000 pari opanaka na japansko tržište.

 Japanka u opancima„Posle prvih prošlogodišnjih probnih količina, dogovorili smo se o izvozu još 10.000 pari opanaka za tržište Japana, odakle će ova roba putem njihovih kompanija biti distribuirana i na tržišta Amerike, Tajvana, Koreje, Vijentama“, kaže za „Novosti“ Vladimir Ilić, direktor najvećeg proizvođača gumene obuće u Evropi.

„Mislim da je prošla godine bila prelomna za ovaj izvoz, jer se povećala tražnja. Treba istaći da su oni oduševljeni načinom izrade opanaka, ali i njihovim osobinama, pa nije iznenađenje što postaju modni trend u celoj Jugoistočnoj Aziji, poznatoj po gumarstvu, gde sasvim sigurno znaju šta znači dobra gumena obuća. Naši poslovni partneri kažu da je opanak postao bum među onima koji drže do mode i veoma im je važno što je to ručna izarada“, dodaje on.

Piroćanci će, kaže Ilić, sasvim sigurno ispuniti ugovornu obavezu prema partnerima iz Japana i onima koji očekuju njihovu obuću. U pogonima „Tigra“ uposleno je više od 1.200 gumara, radi se u tri smene, pa se ne očekuju problemi u vezi sa ovim ugovorom, ali ni sa ostalim.

Kompanija „Tigar“ je u većinskom državnom vlasništvu. Osim opanaka i modnih čizama, u njenim pogonima se izrađuje još nekoliko stotina proizvoda, među kojima su čizme za ekstremne uslove, za vatrogasce, građevince, drvoseče, kao i čizme za NATO armije u nordijskim zemljama. U tehničkoj gumi se rade i rezervoari za vojne avione, delovi za guseničare, ali i blokovi za odbranu od poplava, kao i sve vrste lopti i sportskih rekvizita.

Naslovna fotografija: Depositphotos/nikolay100

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *