Споменик Русу који се жртвовао за Србе

Данас је служен одишњи помен, великом хероју и пријатељу српског народа Алберту Андијеву и на а централном гробљу у Београду откривена је његова спомен биста.

Слика може припадати 2 особе
Из књиге „Страдање и жртве српског народа у 20. веку“ Ђорђа Бојанића, историчара из Ниша

Рус Алберт Ахсарбекович Андијев, пореклом из Јужне Осетије, који је 1999. прешао хиљаде километара да би помогао Србима у борбама на Космету, преминуо је 14. марта 2021. године у болници у Батајници. Он је био заражен вирусом корона.

Он, који је у биткама изгубио једно око, био рањен у руку, а на ратишту стекао славу, нажалост није успео да се избори са вирусом. После седам дана проведених у болници преминуо је. После рата на Косову одлучио је да остане у Србији, оженио се и добио сина Лазара.

„Рекао сам свом сину: сине мој, твоја судбина ће бити тешка, никада нећеш смети да волиш Русију више од Србије и нећеш смети да волиш Србију више него Русију, мораћеш их волети подједнако“ – рекао је на 20. годишњицу бомбардовања Андијев у Крагујевцу.

По доласку на Косово Алберт Ахсарбекович Андијев распоређен је као снајпериста у 549. моторизовану бригаду која је бранила саму државну границу према Албанији и Македонији у дужини од 150 километара.

Србија и српски народ у свом великом пријатељу, увидели су чисту душу и херојску снагу, којом је потврђено вечно пријатељство два братска, истоверна народа Срба и Руса.

Вјечна памјат!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *