Браћа свештеници српској деци на Купресу

Пише: Душан Марић
И ове године браћа Туркић из Новог Села код Купреса, отац Симон, свештеник СПЦ и отац Саша, свештеник Грчке православне цркве, су српску децу са Купрешке висоравни обрадовала поклоном за Српску Нову годину. По 150 евра и најмање по једну књигу добило је седамдесеторо деце. Од тога 49 малишана из Благаја, Мрђеноваца, Новог Села и Шеменоваца, села која припадају Купресу у Републици Српској и 21 малишан из Равног, Малована и Вуковска, села која се налазе у Купресу из Федерације БиХ. Истог дана свих 50 ученика првог разреда средње школе у суседном Шипову од Туркића је на поклон добило по један примерак Светог писма.
-Као и претходних година, средства смо прикупили од донатора. Углавном су то или наши људи са Купреса који живе у иностранству или свештеници СПЦ, грчке и руске православне цркве. Децу смо окупили у цркви Свете Тројице у Новом Селу, где је пре дељења поклона, које је деци уручила наша мајка Деса, служена света литургија – каже отац Саша Туркић.
Саша службује у Галф Шорсу у америчкој држави Алабама, а Симон у Франкфурту. Ово је трећи пут да српској деци са Купреса деле поклоне за Српску Нову годину.
-План нам је да то чинимо сваке године. Ако бог да да ово постане традиција. Зато што бескрајно волимо наше Ново Село и Купрес и у знак сећања на нашег оца Јанка, сеоског учитеља, који је у новембру 1994. године погинуо на Великој Плазеници, као борац 7. бригаде ВРС, бранећи родни крај од напада муслиманске и хрватске војске.
Из истих побуда браћа су пре четири године на узвишењу удаљеном километар од сеоске цркве подигла велики крст, поред којег сваке године на Светог архангела Гаврила 26. јула организују окупљање које су назвали „Сабор код Крста“. Манифестација се састоји од молитве у цркви, литије од цркве до узвишења на којем се крст налази и бесплатног ручка за сав окупљени народ. Туркићи су у последњих година организовали више акција за родни крај.
Између осталог, отац Симон је из Немачке где службује у Ново Село дотерао два шлепера хуманитарне помоћи, а помогли су обнову сеоског дома у Бућовачи, те обнову спомен-обележја Србима у Маловану и Вуковску који су страдали у отаџбинским ратовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *