Mržnje ne bi bilo da su svi ljudi kao Muhika

Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika važio je za najskromnijeg predsednika na svetu. A skroman je ostao i kao penzioner, nedavno je odbio da prima penziju, a svoj dom i posed je poklonio oko stotinu dece koja su ostala siročići tokom Sirijskog rata.

Svojevremeno kao “najsiromašniji predsednik na svetu”, nije imao telohranitelje, vozio je “bubu”, živeo je na farmi, a oko 90 odsto od svoje mesečne plate koja je iznosila oko 12.000 dolara donirao je u dobrotvorne svrhe.

Tu nije kraj, predsedničku palatu koristio je samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo su boravili beskućnici i njihove porodice. Tokom njegove vladavine Urugvaj je bio treći po razvijenosti na kontinentu i jedna od retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

Danas živi u seoskoj kući zajedno sa svojim tronožnim psom. Kaže da živi kao većina, a ne kao manjina urugvajskog naroda i da tako treba da žive i svi ostali lideri, odnosno životom običnog građana. Sve ostalo je besmisleno i lažno. I smatra ako predsednik ne može da se prošeta slobodno ulicom bez telohranitelja, znači da je nešto zgrešio.

Muhika je navikao na skroman život. Nakon što se borio za slobodu svoje nacije, u mladosti je proveo 14 godina u zatvoru kao vojni zatvorenik. Njegov moto je: „Mržnja i pohlepa vas čine glupim“.

Ovu kratku i kao i uvek zanimljivu priču sa svojim milionskim pratiocima podelila je fejsbuk stranica Radioaktivni komrac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *