Сећање на крвави фебруар у Бојнику

У Дому културе у Бојнику, у организацији ове установе и општине Бојник организована је Меморијална академија посвећена сећању на невине жртве стрељања житеља Бојника и Драговца.

Прошло је 80 година од ужасног злочина, који су починили Бугари, када су у једном дану убили  више од 600 мештана, највише жена и деце, старих и немоћних људи. Међу стрељанима је било и око 130 деце, многа у наручју мајки. Због односа броја становника и броја стрељаних Бојник и Драговац су места која имају највише пострадалих од фашиста у Другом светском рату.

На почетку академије присутнима се обратио Дејан Стојановић, заменик председника општине Бојник. На академији су потом о стрдању српског народа говорили др Дејан Антић из Ниша и проф. историје из Бојника Љиљана Петровић.

Цео програм пратила је својим нумерама Вокална група из Ниша ,,Константин“. Чула се и песма ,,Крвави рапорт бојничког хроничара“ аутора Милоша Милошевића Шике, а у извођењу првака Трстеничког позоришта Душана Јовића Ђулета.

О страшном злочину ,,Крвави фебруар “ Радослав Додеровић певао је уз гусле, а потом је уследила и ,,Небееска поема мале Наде из Драговца“ у извођењу Зоране Јовановић. Програм је завршен песмом „Само да рата не буде“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *