Сањали смо слободно Косово!

Соња и ја смо сањали слободно Косово. Сада је она отишла у вечну слободу, рекао је Живојин Ракочевић, новинар и један од најзначајнијих српских интелектуалаца на Косову и Метохији, на сахрани своје супруге др Соње Ракочевић, која је преминула од вируса корона на божићно јутро.

У порти манастира Сушица код Грачанице на Косову и Метохији данас је сахрањена докторка Соња Ракочевић (47).

Опело је служио владика рашко-призренски Теодосије у присуству оца Михаила, игумана призренског манастира Свети Архангели.

Од др Соње Ракочевић опростио се њен супруг Живојин, новинар и хроничар живота и страдања Срба јужно од Ибра.

„Са Соњом су данас хиљаде деце, ја знам, јер је била мајка тој деци. Много ме Горанаца звало. Толико желим да им се захвалим. Призренаца, људи са Штрпца… Она није своје пацијенте остављала у болници“, говорио је Ракочевић.

„Наш живот је био по свему необичан. Упознали смо се на студентским демонстрацијама у Приштини. И Приштина је постала срце нашег урбаног живота. Венчали смо се пред војним оклопним возилима у цркви Светог Николе у Приштини. То је било прво венчање Срба после рата“, присетио се Ракочевић на сахрани своје супруге.

„Соња и ја смо сањали слободно Косово. Соња својим трпљењем како само косовски Срби знају да трпе. И својим чекањем како једино косовски Срби умеју да чекају. Био сам сигуран да ћемо нас двоје дочекати слободу, а сада схватам да је она отишла у вечну слободу, а да ћу се ја још потуцати по овој земаљској слободи и да ће се моји Симонида, мој Димитрије и моји браћа и кумови борити за ту трунку достојанства и људске слободе“, наставио је говор Живојин Ракочевић и додао.

„Желим да кажем да Соња, заједно са мати Ирином, др Звонком Сташевићем, др Драганом Перићем…никада, ниједног тренутка, нису оставили свој народ“, казао је супруг.

Ракочевић се присетио како је на студијама медицине почело пријатељство др Соње Ракочевић са мати Ирином, монахињом и докторком у чијем ће сестринству почивати.

„Хвала ти мати Ирина. Она је била део твог сестринства, организације Свети Јован Милостиви. Мојој Соњи кажем да ме је Бог наградио великим даром и ја сам му захвалан. И Бог ми је на Божић рекао да ми тај дар поклања за вечност“, казао је Живојин Ракочевић.

„Епска сам природа и тврд. Говорићу нешто што је волела“, рекао је Живојин Ракочевић опраштајући се од супруге: „Ти си мој живот видела изблиза. Примисао, покрет, реч што нисам рекао. Видела мој грч и кад стојиш иза. Слутила моју болест надалеко. Ти си у мом оку док још гасне видела прва новог смеха клицу и кад се вратим дому уре касне знала сву причу само по мом лицу“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *