Arno Gujon za praznike sa Srbima u Hrvatskoj

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić Badnje veče i Božić provode u službenoj poseti Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima iz regionaArno Gujon i Sanja Lakić su na Badnji dan stigli u Dalj, naselje s većinskim srpskim stanovištvom, gde su obišli Sabornu crkvu Svetog Dimitrija i razgovarali sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj.

Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, a ujedno i najveći pravoslavni hram u ovom delu Hrvatske.

Nakon toga su posetili šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinja kako bi zajedno proveli Badnji Dan.

„Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe sa Кosova i Metohije. Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci“, rekao je Gujon.

Zatim su zajedno s načelnikom opštine Dalj Jugoslavom Vesićem posjetili rodnu kuću velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića, koji je rođen 1879. godine u Dalju, a najstariji deo kuće izgrađen je u XVIII veku.

Lakić je zahvalila Njegovom Preosveštenstvu G. Heruvimu na gostoprimstvu i dodala da je u ovim nesigurnim vremenima, mir ono što želi srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a posebno porodicama pogođenim zemljotresom na Kordunu i Baniji.

Tokom večeri su prisustvovali večernjem bogosluženju sa paljenjem badnjaka u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, dok su drugog dana posete, na Božić 7. januara, prisustvovali Božićnoj liturgiji u manastiru Uspenja Bogorodice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *