Sahranio oca posle osam decenija

Miloš Otašević iz Gornjeg Milanovca tek posle osamdeset godina dostojno je sahranio svog oca Radivoja kog su Nemci streljali 1942. godine. Od Drugog svetstkog rata mu se izgubio svaki trag, a Radivojeva majka Ljubinka po savetu sveštenika sinu je 1949. godine podigla spomenik u selu Ljutovnica iako se tada nije znalo gde se njegovi posmrtni ostaci nalaze.

„Čim je stigao ratni vihor moj otac se pridružio četničkim odredima, čak je zarobio nemačkog kurira i oduzemo mu važna dokumenta. Od tog momenta kreće hajka na njega i tražilu su ga da uhvate. Zbog toga nije dolazio kući sve do sestrinog krštenja i to je po njega bilo kobno jer ga je odao komšija i Nemci su ga zarobili. Imao je priliku da pobegne, ali nije želeo jer se plašio da će se neprijatelj osvetiti njegovoj porodici. Posle su ga sproveli u Gornji Milanovac i od tada mu se gubi svaki trag“, rekao je Miloš Otašević.
Miloš Otašević dostojno je sahranio oca posle decenija nadanja i traganja

Prema svedočenjima pojedinaca Nemci su u decembru 1942. na đubrištu kraljevskog imanja na Oplencu streljali 32 četnika, među njima i Radivoja, a posmrtne ostatke su zakopali u obližnjem kamenolomu. Tek 2005. godine saznalo se za ovu masovnu grobnicu i izdat je nalog za eshumaciju streljanih.

„Pozvali su me da uradim DNК analizu, na osnovu koje je utvrđeno da je moj otac zakopan u toj grobnici i da jedno od iskopanih tela pripada upravo njemu. Tada je usledila komplikovana administrativna procedura i tek sad, pet godina kasnije mogao sam da preuzmem telo kako bi ga dostojno sahranili u grobnici koju mu je još pre skoro osamdeset godina namenila njegova majka, a moja baba“, rekao je Otašević.

Grob Radivoja Otaševića u selu Ljutovnica kod Gornjeg Milanovca

Posmrtni ostaci Radivoja Otaševića sahranjeni su maja ove godine u selu Ljutovnica i počivaće u grobnici koju sada potomci mogu uvek obići i kako kažu, pokojniku zapaliti sveću.

Tekst i foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *