Цвета култура под Загином липом

Наступом барда српског глумишта Петра Божовића на Позорници под липом у дворишту Загорке Стојановић у селу Ракари, код Мионице, отворена је овогодишња летња сезона културних дешавања. Божовић је по сопственом избору говорио поезију Матије Бећковића.

Уметница и најпознатија српска ткаља: Загорка Стојановић

Ово је шеста сезона од када уметница и наша најпознатија ткаља организује културна дешавања у свом Ткачком двору у Ракарима од када је живот у Београду заменила “сељачким животом” надомак Мионице. Она сматра да је то једна од важнијих одлука у њеном животу.

Прочуло се за све популарнију позорницу под ракарском липом, па се сада не тражи карта више, јер су све представе бесплатне, већ столица више. Када се прича врати на почетак, не би баш тако.

“На почетку су моје комшије мислиле да сам ја нека луда која ту нешто ради, а касније су се привикли и прикључили. Сада су редовни гости на већини представа”, каже Загорка и наводи да о догађањима на Позорници под липом јавност информише тако што поставља плакате у Хотелу Бање Врујци, Мионици, на Ткачком двору… Тако поред “локалаца” из Ракара на културна дешавања и дружења долазе и мештани из околних села и Мионице, гости Бање Врујци, њени пријатељи из Ваљева и Београда, али и других српских градова.

У протеклих шест сезона у Ракарима су гостовали и наступали многи познати глумци, певачи, писци, песници… Међу њима Петар Божовић, Злата Нуманагић, Неле Карајлић, Бора Дугић, оперски певачи, пријатељи и ученици Милке Стојановић и покојног Живана Сарамандића, Љубивоје Ршумовић, Мирјана Бобић Мојсиловић и многи други.

Ове сезоне, поред Петра Божовића, у августу ће традиционално бити вече у част Живана Сарамандића на коме ће наступити наш познати гитариста Урош Дојчиновић. Планирана је и промоција књиге “Солунска 28” Нелета Карајлића, а ако послужи лепо време у септембру се можемо надати још неким лепим дешавањима под Загоркином липом.

Текст: Милена Кузмановић (Ваљевска посла)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *