Revolucija u nauci: Mini mozak iz laboratorije

Naučnici objavili da su „mini mozgovi“, uzgojeni u laboratoriji iz matičnih ćelija, spontano razvili rudimentarne strukture oka. Na sićušnim organoidima mozga ljudskog porekla, koje su stručnjaci uzgojili u posudama, narasle su dve simetrične optičke čašice, koje na neki način predstavljaju razvoj sistema oka u ljudskim embrijonima.

Taj neverovatan rezultat pomoći će nam da bolje razumemo proces razvoja oka, kao i nastanak nekih očnih bolesti.

„Naše istraživanje je pokazalo da moždani organoidi imaju izuzetnu sposobnost generisanja primitivne senzorne strukture osetljive na svetlo, koja ima stanične tipove slične onima u našemu telu“, rekao je neuronaučnik Džej Gopalakrišnan sa Univerziteta bolnice Dizerdof u Nemačkoj.

„Ti organoidi mogu da nam pomognu pri proučavanju interakcija mozga i očiju tokom razvoja embriona, modeliranju urođenih poremećaja mrežnjače i stvaranju retinalnih ćelija za pacijente sa personalizovanim lekovima i transplantacijskom terapijom.“

Moždani organoidi nisu mozak u pravom smislu te reči. Radi se o malim, trodimenzionalnim strukturama koje se uzgajaju iz matičnih ćelija, piše „Science Alert“.

U ovom slučaju, stručnjaci su usmerili razvoj matičnih ćelija u mrlje moždanog tkiva, bez bilo čega što je nalik mislima, emocijama ili svesti. Takvi „mini mozgovi“ se koriste u istraživačke svrhe kako bi se izbegli neki etički problemi. Na njima se testiraju lekovi ili se, na primer, posmatra njihov razvoj u nepovoljnim uslovima. Ovog puta su Gopalakrišnan i njegove kolege nastojali da posmatraju razvoj očiju.

Naučnici su i ranije koristili embrionalne matične ćelije za uzgoj optičkih čašica. Ali umesto direktnog uzgajanja ovih struktura, Gopalakrišnanov tim je želeo da vidi da li oni mogu da se uzgajaju kao sastavni deo moždanih organoida. Ovo bi moglo da se koristi za posmatranje paralelnog rasta dve vrste tkiva, umesto samo rasta optičkih struktura.

Prethodna istraživanja razvoja organoida ukazala su na postojanje retinalnih ćelija, ali one nisu razvile optičke strukture, pa je tim promienio taktiku. Nisu pokušali da nametnu razvoj živčanih ćelija u ranim fazama neuronske diferencijacije, ali su u medij za kulturu dodali retinol acetat kao pomoć pri razvoju oka.

Njihov mini mozak formirao je optičke čašice već 30 dana nakon razvoja, a strukture su bile jasno vidljive nakon 50 dana. To je u skladu s periodom razvoja oka u ljudskom embrionu, što znači da bi ovakav tip organoida mogao da bude koristan pri proučavanju zamršenosti ovog procesa. Postoje i druge implikacije.

Optičke čašice sadržavale su različite vrste retinalnih ćelija, koje su se organizovale u neuronske mreže i reagovale na svetlost, pa čak sadržavao i sočiva i rožnjače. Konačno, strukture su pokazale retinalnu povezanost s regijama moždanog tkiva.

„Verujemo da su ovo organoidi sledeće generacije koji mogu da pomognu pri razvoju modela retinopatija, nastalih iz ranih neurorazvojnih poremećaja“, napisali su naučnici u studiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *