Исуса прекрила вуном и приказала га као животињу

Господа епископи који служе у Аргентини: Митрополит Јаков (Антиохијска патријаршија), Епископ Леонид (Московска патријаршија) и Епископ Кирило (Српска патријаршија) састали су се са госпођом Делфином Елгера, директорком Музеја шпанске умјетности “Enrike Larreta”.

Повод за посјету православних епископа музеју био је изражавање негодовања против богохулног дјела на икони Господа нашег Исуса Христа, изложеној у овом музеју, у склопу изложбе савремене умјетности „Мач и крст”, аргентинске умјетнице Амаје Буке.

Руску икону из 19. вијека (о којој свједочи приложена плоча) „Спас нерукотворени“ је на богохулан начин „рестаурирала” ауторка изложбе. Одабравши православну икону за основу свог „стваралаштва“, госпођа Буке је снопом вуне прекрила Пречисто лице Спаситеља, а умјесто ликова светих приказаних на маргинама иконе, поставила је полудраго камење. Крајње богохулан је и назив новог „умјетничког дјела“, у коме се Спаситељу приписују особине животиња.

Архијереји су написали заједничко саопштење управи музеја у којем су се супротставили излагању оваквих експоната, тврдећи да се ради о отвореној повреди вјерских осјећања вјерника и кршењу моралних и етичких принципа прихваћених свуда у свијету.

Епископи ће наредних дана упутити и протестно писмо Министарству културе Републике Аргентине у којем ће изнијети свој став о недопустивости оваквих радњи према сакралним објектима умјетности и богослужења, без обзира на то којој религији припадају.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

One thought on “Исуса прекрила вуном и приказала га као животињу

  • 11. фебруар 2022. at 20:33
    Permalink

    А Цариградска патријаршија ћути? Ћути.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *