Срби у Чикагу славили Српску

Свечаном академијом, пригодним беседама, освештањем славског колача и забавним програмом Срби у Чикагу у суботу 12. јануара 2019. године прославили су Дан Републике Српске и Славу Светог архиђакона Стефана. У Српском саборном храму Христовог

Конзул Србије у Чикагу Дејан Радуловић

васкрсења претходно је одржан помен погинулима у стварању и одбрани Републике Српске и свим погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог века.

Мирко Симић, председник Удружења Срба из РС у Чикагу

Организатор свечаности је Удружење које окупља Србе из Републике Српске који живе у Чикагу и које сваке године почетком јануара подсећа Србе у Америци и њихове пријатеље на то у каквим је околностима настала РС као и на потребу спрског јединства у њеном очувању.

-Наш Дан овде у Чикагу почели смо да обележавамо пре 15 година. Све те године кроз наше манифестације упознаје српске исељенике, нарочито друге и треће генерације, са најновијом српском историјом и нашим страдањима у ратовима деведесетих. Преносећи то својим пријатељима Американцима истина о нама се све више шири. Захваљујући тим активностима Срби у Америци Републику Српску уз Србију доживљавају као своју отаџбину – објашњава нам председник Удружења Срба из Републике Српске у Чикагу Мирко Симић.

Сенатор РС Бранко Тупањац

Значајно учешће у свечаности имали су свештеници и монаштво Српске православне цркве. Освештење славског колача предв

Кум славе Јован Говедарица

одио је владика средњезападно амерички и новограчанички Лонгин. Конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић је честитајући празнике истакао да су интереси Србије и Републике Српске да сачувају и оснаже српски народ.

-Нама је интерес да Срби живе у миру у региону и у расејању и да економски напредују. Значајну улогу у томе имате и ви Срби у Америци који помажете вашем крају и Републици Српској. Те везе треба чувати, јачати и преносити на ваша покољења. Овде сте више од две деценије, али ваша деца требају да науче српски језик, да очувају нашу религију и традицију. Желим да се захвалим вашем Удружењу као и свим другим српским организацијама која значајно доприносе везама са Србијом и Републиком Српском, али и у очувању српске заједнице у Чикагу – истакао је конзул Радуловић.

Празник су честитали председник Српске народне одбране у Америци Небојша Живковић, свештеник Драган Велеушић и председник црквеношколске општине Христовог Васкрсења у Чикагу Илија Шишарица. Прослави Дана Републике Српске Чикагу поред бројних гостију и узвеника присуствовали су сенатор Републике Српске Бранко Тупањац и представници бројних српских удружења у Америци. Кумови Славе били су Хелена и Јован Говедарица.

Погледајте у галерији део атмосфере са прославе Дана Републике Српске у Чикагу:

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

 

Праћење овог догађаја део је пројекта о српској заједници у Америци с посебним освртом на Флориду, који је помогла Управа за сарадњу с дијаспором Министарства спољних послова Владе Србије  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *