Prvi čovek sahranjen na Mesecu

Judžin Šumejker, američki geolog i jedan od osnivača polja planetarne nauke imao je neobičnu posmrtnu želju – da postane deo Meseca, makar kao prašina.

Geolog u astronomiji: Judžin Šumejker sa suprugom

Iako je po struci geolog, svoju profesiju je stopio sa astronomijom, koristeći veliku svemirsku trku da proučava površinu Meseca, planeta i kometa. Trenirao je astronaute koji su putovali na Mesec, a čak je bio angažovan da govori o statusu misija na Mesec ispred NASA-e, kao sagovornik legende novinarstva, Valtera Kronkita.

Kumovao je mnogim kraterima, dolinama i brdima na Mesecu, a njegove zasluge bile su tako velike da je čak čitava kometa nazvana po njemu. Kometa Šemaker – Levi 9, okupirala je pažnju čitavog sveta, kada se sudarila sa Jupiterom, 1994. godine. Zahvaljujući ovoj kometi, naučnici su otkrili da se Jupiter ponaša kao značajan, “vakuum-čistač”, koji usisava potencijalne pretnje po Zemlju.

Šemjeker je u kasnijim godinama svog života putovao širom sveta kako bi pratio tragove koji bi ga odveli ka novom krateru na Mesecu, koji je prošao nezapaženo. Jedno od tih putovanja se završilo tragično – sudarom automobila, koja je po Šumejkera bila tragična. Njegova pepeo je zapečaćena u cilindričnoj, metalnoj kutiji i poslata na Mesec – čime je postao prva osoba sahranjena na vanzemaljskoj površini.

Inspirisana svemirskom fikcijom, “Zvezdane staze”, mnoga preduzeća nudila su povoljne svemirske sahrane. Mnoge od tih kapsula sa pepelom lansirane su nisko u Zemljinu orbitu, pa bi ubrzo pale u atmosferu i izgorele. “Svemirski raj” želi da pepeo ljudi pošalje skroz na Mesec, kako bi ostala u svemiru, i to po ceni od oko 10 000 dolara, što je jednako prosečnoj ceni uobičajenih sahrana u Americi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *